Societatea “civilă” își întinde tentaculele spre armată: Militarii vor avea voie să-și exprime opiniile politice în public. A devenit democraţia plictisitoare pentru ONG-uri , de tânjesc să-și tragă mușchi cu armătură?

Am vazut de prea multe ori, in ultimul sfert de veac, cum ofensiva Vestului spre Est isi implanta influenta prin societatea civila si ONG-uri in fiecare nou cap de pod cucerit.

Ne-au ramas intiparite in memorie nenumarate exemple in care profetii si liderii neoliberalismului fara frontiere dadeau adunarea ideologica a societatii civile si ONG-urilor, asemanator sedintelor comuniste cu activul, ori de cate ori faceau vizite de lucru in teritoriile noilor Canaan-uri.

Inca nu s-au racit pe retina imaginile de la tentativa de stat esuata din Turcia, in care in mrejele retelelor guleniste au picat si multi militari, unii cu grade foarte mari. Cu toate acestea, se pare ca nu am invatat nimic din lectia ca militarii in activitate trebuie tinuti departe de politica si de retelele ei, unele doar declarat apolitice, ONG-uri sau civile, dar care faptic se abat de la sensurile proprii foarte respectabile ale acestor cuvinte.

Un proiect de lege, coinitiat de institutiile de forta si reprezentanti ai societatii civile, urmărește modificarea Legii privind „Statutul cadrelor militare, gradaților și soldaților”, care în legea in vigoare prevede că militarilor în activitate le este interzisă „exprimarea opiniilor politice în timpul serviciului sau în spaţiul public”. Modificarea ar urma sa elimine restrictia referitoare la spatiul public, astfel ca noua lege sa le interzica militarilor in activitate doar „exprimarea opiniilor politice în timpul serviciului”.

Argumentul societatii civile in susținerea aceastei modificari legislative este acela că „exprimarea unei opinii politice în spaţiul public nu este o eroare atâta timp cât nu are rol propagandistic”. Pentru a se da mai multa greutate acestui argument, societatea civilă a fost reprezentată de mai multe ONG-uri, printre care si unele ale militarilor in rezerva si in retragere.

Probabil ca societatea civila nu intelege doua lucruri si nu il anticipeaza pe un al treilea. La militarii in activitate, linia care desparte viata militara de cea privata este foarte subtire, uneori chiar imposibil de trasat, un militar fiind militar 24 de ore din 24 de ore. In schimb, desi in cazuri prevazute de lege raman sub puterea jurisdictiei militare si a juramantului, militarii de cariera care nu mai au raporturi ferme cu institutia militara fac politica militanta si parte din societatea civila si ONG-uri. Acest lucru este vizibil si ar trebui sa fie cunoascut de societatea civila, militarii din aceasta categorie, care se afla sub influenta partidelor, sunt dezbinati si se cearta public.

Ceea ce nu se anticipeaza sau se ignora este ca puterea si opozitia vor avea intotdeauna aprecieri contradictorii despre o opinie politica exprimata de un militar in spatiul public. Daca unii o vor califica “propaganda”, ceilalti vor sustine contrariul si invers. Acesta este binecuvantarea sau blestemul pluripartidismului, care ne apara democratia. Desigur, s-ar putea sa nu fie vorba despre neputinta de anticipare sau despre ignoranta societatii civile, ci despre plictisirea de democratie a unor ONG-uri, care tanjesc sa-si traga muschi cu armatura.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/exclusiv-rl–propunere-mapn–militarii-vor-avea-voie-sa-si-exprime-opiniile-politice-in-public-425638

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: