“Arme nucleare la Deveselu!”, o diversiune geopolitica sau electorala?

Armele nucleare ale SUA din Turcia sunt fara indoiala o sechela a Razboiului Rece. Din fericire, o sechela reversibila, care mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul,  isi va gasi rezolvarea, pe baza dreptului international si tratatelor bilaterale. O rezolvare fireasca, aplicabila incheierii oricarui razboi.

Distrugerea armelor, retragerea lor acasa, trecerea in custodia tarii gazda sau transferul lor intr-o tara terta, ultimele doua vremelnice, pana la gasirea celei mai judicioase solutii tehnice de siguranta pentru distrugere sau retragere, au fost cele mai utilizate cai in situatiile post-razboi.

Sfarsitul Razboiului Rece a gasit armele nucleare americane la baza turca de la Incirlik. Atunci si acolo, nu mai tarziu si nu in alt loc. Acesta este faptul care conteaza si de la care trebuie sa se porneasca in inlaturarea ultimelor ramasite ale trecutului de confruntare mondiala rece, incheiata cu prabusirea comunismului.

Deteriorarea relatiilor dintre doi aliati, Turcia si SUA, care cel mai probabil se va incheia cu retragerea armelor nucleare de la Incirlik, nu este o chestiune noua sau cu caracter mondial. Ex-sovieticii si fostii lor aliati au trecut de multe ori prin asa ceva. Astfel de probleme si solutiile lor sunt strict bilaterale.

Pe acest context, informatiile EurActiv despre inceperea transferului focoselor nucleare americane din Turcia in Romania au picat ca un trasnet. Realitate sau speculatie, implicatiile acestor informatii asupra securitatii nationale pot fi extrem si la fel de grave. Instrumentorii acestei noi provocari de imagine par sa cunoasca bine zicala sociologica “perceptia este realitatea”.

Este informatia “Arme nucleare la Deveselu!” o diversiune geopolitica? Raspunsul ar putea fi afirmativ, daca ne gandim ca americanii nu si-ar pune partenerul strategic si aliatul roman intr-o situatie care sa contravina Constitutiei Romaniei. Un transfer de arme nucleare pe teritoriul national ar fi posibil numai in urma unei modificari constitutionale in acest sens.

Ori, occidentalii care ne-au inspirat noua lege fundamentala, de dupa 1989, au avut in vedere tocmai interzicerea posibilitatii ca pe teritoriul Romaniei non-nucleare sa ajunga, sub orice forma, arme nucleare ale marilor puteri nucleare. Nu sursa sau ruta (ucraineana, ruso-transnistreana etc.) avea importanta, ci ca episodul crizei rachetelor cubaneze din 1962 sa nu se repete.

Intr-un fel, interdictia de transfer nuclear, “scrisa” de SUA in Constitutia Romaniei din 1991, este similara cu cea pe care americanii au determinat-o sa fie inclusa in Constitutia Japoniei, de dupa 1945, de a o impiedica sa se doteze cu arma nucleara.

Felul in care Pentagonul o scalda cu Deveselul si Incirlikul, ca SUA nici nu confirma, nici nu infirma prezenta sau absenta nuclearelor in niciun loc, tine de specificul secret al temei de securitate.

Insa turnesolul relevant al spetei “arme nucleare pe teritoriul romanesc” este, dupa parerea mea, absenta unei vizite politice oficiale in Romania a presedintelui sau vicepresedintelui SUA, singura care ar fi fost in masura sa determine cursul “evenimentului” despre care in prezent se speculeaza atat de fierbinte.

Ar mai fi o posibilitate, sa fie vorba de o facatura cu iz electoral. In aceasta ipoteza, ar fi greu de spus, deocamdata, cine pe cine lucreaza. Puterea si opozitia au dezmintit aproape simultan si la fel de ferm stirea privind transferul arsenalului nuclear american in Romania. Unele comentarii o dau ca pe ceva deja infaptuit sau in curs, mentinand ceata.

Este greu de crezut ca o stire atat de grasa nu va fi speculata electoral, ca partidele nu-si vor arunca unele altora acuzatii grave, in a caror spirala unii politicieni si-ar putea pierde orice bruma de credibilitate. Nimeni nu se pricepe mai bine ca politicienii sa identifice o oportunitate in orice criza, reala sau falsa, si sa o exploateze la maxim.

Sa mai remarcam ca din toata povestea asta filmica lipseste un nume, cel mai informat si cel mai de autoritate, plecat se pare in vacanta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: