Reechilibrarea geostrategica: A venit timpul pentru o alianţă non-NATO (deputat rus)

Vremea ca lumea geostrategica sa stea pe doua picioare este aproape.

Desi a supravietuit atat sfarsitului razboiului rece, cat si sfarsitului ordinii unipolare, iar rolul ei se anunta in crestere, NATO este acoperitoare pentru un numar de state si o arie geografica determinate. Aceasta limitare numerica si geografica a NATO face imposibila si iluzorie asumarea de catre aceasta a unui rol militar unipolar, de unica alianta militara.

Nici chiar SUA, care au cea mai puternica armata din NATO, nu mai pot indeplini rolul de politist unic al lumii, pe care i l-au cerut fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, supralicitand un rol in mod evident depasit. Cu fiecare eveniment mondo militare, contradictia dintre vechiul unipolarism militar si noua lume multipolara devine tot mai limpede. State si zone care nu intra sub umbrela NATO au nevoie de o umbrela de securitate proprie.

Plecand de la aceasta realitate si de la dorinta Chinei de a intari cooperarea militara cu Siria, afirmata recent in timpul unei intrevederi militare bilaterale, Vladimir Komoedov, seful Comisiei pentru Aparare din Duma de Stat, a declarat jurnalistilor: „Interesul armatei chineze pentru Siria este primul pas către o alianţă politico-militară a statelor care nu fac parte din blocul NATO (sbl. m.). A venit timpul pentru formarea unei asemenea coaliţii”.

Vladimir Komoedov a adăugat că dacă Rusia, China, India şi Iranul ar întreprinde acţiuni comune în Orientul Mijlociu, problema eliminării terorismului şi a reţelei Stat Islamic ar fi rezolvată într-un an. „Nu este vorba numai de potenţialul militar al acestor jucători, ci şi de influenţa lor politică”, a subliniat Komodoev.

Potrivit lui Vladimir Knomodoev, Rusia, China, India şi Iranul au interese comune în Orientul Mijlociu, iar „pacea şi stabilitatea sunt necesare” în cadrul unei consecvenţe economice şi financiare în Europa şi Asia. „De aceea şi alte state se pot alătura acestei alianţe (sbl. m.) despre care discutăm. Sunt bucuros că în sfârşit există un acord asupra acestei probleme la cel mai înalt nivel internaţional”, a adăugat deputatul rus.

http://www.mediafax.ro/externe/deputat-rus-interesul-chinei-pentru-siria-este-primul-pas-spre-o-alianta-non-nato-15587065

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: