Iesirea Marii Britanii din UE: O decizie pripita, care nu a tinut cont de ceilalti / Decriptarea jocului cinic cu dus-intors al Brexit / Noul echilibru comunitar

O critica subtire, dar diamantin de taioasa, a deciziei pripite a Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, care nu a tinut cont de ceilalti 27 de membri, si o distantare fara echivoc de jocul duplicitar cu dus-intors al Londrei privind Brexitul au venit din partea cancelarului Germaniei, Angela Merkel.

„Situaţia politică este clară: Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană”, a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Estoniei, Taavi Roivas. „Vom intra într-o etapă a ascultării, a înţelegerii şi a tragerii de învăţăminte unii de la ceilalţi pentru a înţelege cu adevărat şi a dezvolta un nou echilibru la nivelul celor 27 de state membre UE”, a adăugat Angela Merkel. „Dacă vor fi luate decizii greşite de la început şi dacă nu se va ţine cont de ceilalţi, există riscul de a fi făcute multe erori”, a subliniat Angela Merkel.

http://www.mediafax.ro/externe/merkel-situatia-e-clara-marea-britanie-va-parasi-uniunea-europeana-statele-care-raman-membre-trebuie-sa-gaseasca-un-nou-echilibru-evitand-actiuni-pripite-15607236

Cred ca daca oricine din artizanii Brexitului ar fi fost de fata la respectiva declaratie subtila a cancelarului german, care tine probabil si de feminitate, o musca mare si neagra i s-ar fi asezat pe palarie. Intr-adevar, britanicii au luat decizia de parasire a corabiei europene, mizand probabil pe un naufragiu, fara a tine cont de ceilalti 27 de membri ai UE. Furtuna economica si financiara care a urmat referendumului de iesire i-a dezechilibrat pe toti, nu numai economia europeana, ci si pe cea mondiala.

Dar nu numai economia, cand ceva se rupe de ceva, rezulta o bresa, prin care pot patrunde si alte riscuri. Desolidarizarea si dislocarea Marii Britanii au aratat care pot fi efectele unor decizii unilaterale, de pe urma careia toata comunitatea europeana a tras si continua sa traga ponoase. Dar a dat si un semnal de alarma in privinta unor lacune ale legilor europene referitoare la date si informatii despre vize, terorism potential, refugiati, persoane care vin in Europa, pasageri ai curselor aeriene.

„Credem că, după decizia Marii Britanii de ieşire din UE, este important să stabilim clar că Europa oferă soluţii mai bune statelor membre decât măsurile aplicate de naţiuni în mod unilateral, iar acest lucru include şi siguranţa internă şi externă”, a evidentiat limitele si riscurile unilateralismului si Thomas de Maiziere, ministrul german de interne, la o intalnire la Paris cu omologul sau francez, Bernard Cazeneuve.

http://www.gandul.info/international/decizia-care-poate-schimba-europa-asa-cum-o-stim-franta-si-germania-fac-o-cerere-fara-precedent-15601528

Dar, oare, a fost Brexitul o decizie pripita? Daca a fost de la inceput un joc calculat cu dus-intors, iar abia apoi Brexitul a luat un curs neprevazut? Sau daca totul face parte dintr-un plan din care acum vedem numai o bucatica? In condiţiile în care firmele din UE iau în considerare reducerea activităţii din regat, declaratiile lui Owen Smith, pretendentul la conducerea Partidului Laburist, pe care vrea sa o preia de la Jeremy Corbyn, deseneaza deja un drum intors.

Owen Smith a promis că va încerca să blocheze Brexitul prin votarea împotriva declanşarii Articolului 50, cu condiţia ca premierul Theresa May să nu supună „divorţul” de UE la un alt referendum. „Britanicii au fost minţiţi de campania «leave: ei merită să aibă un cuvânt de spus în exitul pe care Tories vor să îl încheie cu UE”, a spus Smith. „Nimeni nu ştie cum va arăta Brexitul. Ar putea să presupună terfelirea drepturilor muncitorilor şi normelor de mediu, deschiderea serviciului naţional de sănătate către competitori străini, sau să facă mai dificil comerţul cu vecinii noştri”, a adăugat el.

Este putin probabil ca laburisul Owen Smith va si reusi din opozitie sa-i impiedice pe conservatori sa finalizeze Brexitul. Dar sansele ca la viitoarele alegeri parlamentare sa ajunga la guvernare si sa blocheze Brexitul sunt foarte mari. Atunci, ar apare un drum cu dus-intors. Conservatorii tin MB in UE pana la alegeri, dupa laburistii scot Brexitul de pe agenda. Cred ca merita ca europenii sa se gandeasca si la acest posibil scenariu britanic. Ar fi cinic, dar nu imposibil.

http://www.mediafax.ro/economic/pretendentul-la-conducerea-partidului-laburist-din-marea-britanie-doreste-blocarea-brexitului-15604670

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: