Fixator de imagine? Extremistul britanic Nigel Farage, fost lider Ukip, invitat de candidatul republican Donald Trump la un miting electoral in SUA. Se urmareste rasturnarea de tip Brexit a voturilor americanilor?

Nu cred ca declaratiile candidatului republican Donald Trump, din campania pentru alegerile prezidentiale din SUA, ar mai fi avut nevoie de prezenta si sustinerea la un miting a unui extremist politic ca Nigel Farage, pentru a le creste cota de scandalos.

Totusi, acest lucru aparent inutil s-a intamplat. Fostul lider al partidului britanic eurosceptic Ukip, Nigel Farage, care a făcut campanie pentru Brexit, a fost invitat miercuri la un miting electoral in Missisipi, unde și-a exprimat susținerea fermă pentru candidatura lui Trump în cursa pentru Casa Alba.

Farage a comparat campania miliardarului cu cea pe care el a desfășurat-o în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE, campanie pe care în final a câștigat-o în timpul referendumului din 23 iunie, vot pe care fostul lider Ukip l-a prezentat ca pe o modalitate pentru britanici de a relua controlul asupra țării lor.

“Paralelele sunt vizibile”, a dat asigurări Nigel Farage. “Toată lumea ne dădea perdanți, însă noi am reușit. Am făcut din 23 iunie ziua noastră a Independenței, când am zdrobit elitele de la putere”, a continuat el. “Prin urmare, aveți o formidabilă ocazie cu această campanie. Puteți să mergeți în aceste alegeri și să-i învingeți pe făcătorii de sondaje, puteți să-i învingeți pe comentatori și puteți să învingeți Washingtonul”, a adăugat el.

Care a fost scopul acestei prezente si retorici din partea celui care a contribuit substantial la provocarea stenjenitorului Brexit, de care nici guvernul conservator de la Londra nu stie cum sa scape, de sta cu fundul in doua luntre, iar opozitia laburista incearca sa castige credit cu ideea ca daca va ajunge la putere nu va activa niciodata Articolul 50, de iesire a UK din UE?

Foarte probabil, unul dintre obiective a servit la fixarea unei imagini publice “mesianice” a lui Donald Trump, de ins “determinat” si “salvator”, a “Alesului” cum s-a spus si despre Barack Obama, in campania democrata care l-a propulsat in Biroul Oval. Un rol de “Mesia” contradictoriu, care nu i se potriveste lui Donald Trump, din care chiar candidatul republican se decade singur, prin mesaje electorale de furie, amenintare si frica. Nici din umbra nici din fata acest gen de mesaje nu va reda ceea ce miliardarimea a furat „milioanelor de americani care s-au simtit abandonati“, cum i-a deplans ipocrizia politicianista a lui Nigel Farage.

Un al doilea obiectiv, de asemenea cu o mare probabilitate, al aducerii lui Nigel Farage la mitingul lui Donald Trump ar putea fi pregatirea perceptiva a unei rasturnari de tip Brexit a voturilor americanilor. De altfel, rasturnarea, surprinderea, intoarcerea situatiei, care sa provoace uimire, admiratie, seductie si sa induca perceptia de  invincibilitate, din care se hraneste cu lacomie o putere supraponderala, este o caracteristica, o arma mai veche a leadershipului politic american. Cum se va produce rasturnarea din sondaje, care acum o dau castigatoare pe democrata Hillary Clinton, si a rezultatului de la urne, care probabil va fi asteptat dupa acelasi tipic cu sufletul la gura, aproape ca nici nu mai are importanta.

La miting, Nigel Farage, 52 de ani, care a fost prezent și la convenția republicană pentru învestirea oficială a lui Trump, în iulie, a ironizat-o pe Hillary Clinton. “Dacă aș fi cetățean american, nu aș vota pentru Hillary Clinton nici dacă m-ați plăti. De fapt, nu aș vota pentru Hillary Clinton nici dacă ea m-ar plăti’, a spus el în aplauzele celor prezenți.

La încheierea discursului lui Farage, Donald Trump, care a susținut deschis Brexitul, a urcat pe scenă pentru a-și felicita invitatul. “Mulțumesc, Nigel. El a făcut o treabă foarte bună”, a declarat Trump, adresându-se mulțimii. Nu neaparat ca o concluzie, as spune ca invitarea de catre piaristi si marketingisti a unui insular extremist la o actiune de propaganda electorala a lui Donald Trump s-a vrut o adaugare de simbolistica la o imagine belicoasa, ca de sef de trib, cu tatuaje, pene, inel in nas si scalpuri la brau, care sa-l faca cat mai de temut. O emblema neinspirata civilizational, pentru care multi n-ar ezita, cred, sa-i concedieze pe consilierii de imagine.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/08/25/fostul-lider-ukip-nigel-farage-si-a-exprimat-sprijinul-pentru-donald-trump-la-un-miting-in-sua-08-52-51

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: