Interogarea identitatii / Contributors: „In ce sens mai e Europa de azi crestina?”

„Conflictul civilizatiilor” nu ar trebui in niciun caz luat ca ceva subinteles, transat si acceptat. Facem din fantasma unui autor de texte de geopolitica a expansiunii un decret politic sau, religios, o biblie, un coran sau un talmud pentru toate popoarele si natiunile lumii? Ar fi o eroare impardonabila, pentru ca mai degraba este vorba de o conflictualizare politica a civilizatiilor, asa cum mai mult decat ne sugereaza armele, logistica, comunicarea, consilierea si multe alte aspecte de cel mai inalt nivel civilizational, incontestabil occidental, pe care le detin barbarii si agramatii recrutati din randurile islamului marginal pentru a ucide in scopuri politice.

„In ce sens mai e Europa de azi crestina?” Eu cred ca in cel mai cultural mod posibil, avand in vedere ca religia amprenteaza puternic orice cultura, ca este cea care modeleaza sistemul de valori si de productie al unei comunitati, indiferent ca este una tribala sau superevoluata. Este suficient sa comparam nivelurile de civilizatie materiala si de civilitate spirituala ale oricarui neam din lumea omeneasca pentru a constata ca ele tin in primul rand de diferentele religioase, dar si ca civilitatea este deasupra civilizatiei, nu civilizatia deasupra civilitatii, pentru ca o civilizatie fara civilitate este condamnata la crize, violenta civila, promiscuitate si, in extremis, la disparitie.

Pe scurt, raspunzand la intrebare, Europa de azi este tot atat de crestina pe cat de budista este China, ortodoxa Rusia, hinduista India, islamica Turcia, iudaic Israelul si asa mai departe, referindu-ne, evident, la religiile majoritare. Predictiv, se poate spune si altfel, crestinismul, islamismul si iudaismul, pentru a ma referei doar la primele trei religii monoteiste, vor fi in masura in care acel identitar sacrosanct „Eu sunt cel ce sunt” va fiinta si va fi respectat ca o cutuma a identitatii celuilalt/celorlalti, definibila prin identitarul laic „Tu esti cel ce esti”, la care obliga alteritatea democratiei.

Sa nu uitam, cand punem astfel de intrebari, care ar putea avea la origine o indoiala sau un obiectiv politic, ca religia parintilor este cea mai de pret mostenire si cel mai important certificat de identitate spirituala, nu numai individual dar si de neam, care face ca fiecare individ sa se adauge la poporul sau.

Ar fi inutil, cred, sa mai redemonstrez ca religia parintilor fondatori ai Americii, intelegand prin parinti fondatori nu numai cei cativa presedinti ci milioanele de americani ai generatiilor trecute, care a facut America Mare, se reproduce prin mecanismele memoriei si mostenirii de la o generatie la alta. Fara memorie si mostenire nu exista supravietuire, cu atat mai putin crestere. Daca identitate nu e, nimic nu e.

http://www.contributors.ro/cultura/conflictul-civilizatiilor-in-ce-sens-mai-e-europa-de-azi-crestina/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: