Nationalism: O lectie a supravietuirii

Draga colega, ar fi necesar un colocviu pentru a gasi cele mai bune raspunsuri. Nationalismul din noua lume a globalizarii trebuie redefinit si reprogramat, in asa fel incat racilele nationalismului din secolul trecut, izolationismul, conflictualismul si suprematismul sa nu-si mai gaseasca locul in Europa. Nationalismul trebuie sa se reafirme ca dialogant, cooperant, integrativ, prietenos si echitabil, fara pretentia de a obtine de la celalalt/ceilalti avantaje unilaterale.

Vechea adversitate dintre nationalism si europenism va fi depasita numai daca aceste miscari politice vor lua loc la aceeasi masa si isi vor da mana, recunoscand ca au acelasi stapan, cetateanul national si european, si angajandu-se sa-i slujeasca impreuna interesele.

Identitatea este nucleul comun al nationalismului si europenismului, identitatea Natiunilor in Europa si identitatea Europei in Lume. Din punct de vedere al identitatii nationale si europene, nu exista Europa fara Natiuni si nu exista Natiuni fara Europa. Aceasta interdependenta naturala a fost puternic confirmata de impletirea Europei si Natiunilor in fata incercarilor migrationiste si teroriste.

Noua lectie care trebuie invatata si in capitala europeana si in capitalele nationale este ca atunci cand se cere mai multa Europa se cere implicit sau trebuie sa se ceara explicit si mai multa Natiune. Aceasta este o lectie a supravietuirii.

Existi atata timp cat ai o identitate si iti este respectata, incetezi sa mai existi cand nu o mai ai sau iti este cotropita. Identitatea este ca in biblie, “Eu sunt cel ce sunt”, care in lumesc si profan se poate traduce, cu referire la celalalt, ca “Tu esti cel ce esti”, o reciproca la care obliga alteritatea democratiei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: