Strategie de etapa: Toate voturile spre PSD!

Fostul premier Victor Ponta a anunţat, duminică, pe Facebook, că si-a depus candidatura la alegerile parlamentare la Organizaţia PSD din Gorj. El a afirmat că PSD e singurul partid care poate fără probleme să propună o listă ”completă” cu parlamentari care au fost activi şi eficienţi în mandatele precedente, cu oameni care si-au probat valoarea în Guvern şi în administratia locala, cu tineri de viitor si femei competente.

Clarificarea problemei candidaturii de catre Ponta a pus capat speculatiilor ca acesta ar pleca din PSD si ar prelua conducerea unui partid nationalist, Partidul Romania Unita, infiintat in 2014 de Mihai-Bogdan Diaconu, care este liderul formatiunii. Hotararea lui Ponta, de a candida din partea partidului al carui lider a fost, l-a linistit si pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, care in ultimele zile s-a agitat pe acest subiect.

Dragnea a avansat, neinspirat, chiar ideea-momeala ca predecesorul sau merita sa fie mai mult decat deputat (dar nu presedintele Camerei!, n.m.), desi cele doua demisii ale lui Ponta au aratat ca acesta nu este un ahtiat dupa functii. Prin vanturarea acestei tentatii cadriste, calculul lui Dragnea devine straveziu de carierist: Tu, Ponta, vii inapoi seful PSD-ului, am nevoie de tine acolo ca oamenii te urmeaza, iar eu merg seful Guvernului!

Insa candidarea lui Victor Ponta din partea PSD mai are si o alta semnificatie, de departe cea mai importanta dupa parerea mea, cu valente de strategie de campanie pentru stanga social-democrata, sub forma sloganului organizatoric “Toate voturile spre PSD!”. Aceasta este o strategie de etapa, adica fix pana la ora 21.00 din ziua alegerilor, cand se inchid urnele. Ce urmeaza dupa, etapa post-electorala, va fi altceva, o ajustare de strategie sau o alta strategie. Ce va fi, va fi!, vorba unui cantec.

De ce insist pe acest scop unic, determinat si fara ambiguitati al campaniei electorale? PSD are un potential electoral inegalabil, dar prin semnale divergente ale liderilor el se poate risipi foarte usor, cu atat mai mult cu cat perioada premergatoare urnelor este plina de provocari, zvonuri si diversiuni, menite sa duca la slabirea si fragmentarea adversarului, implicit la nesiguranta sau turmentare politica a intentiilor de vot (v. caragialescul “…dar eu… eu pentru cine votez?”).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: