Diplomatie ping-pong: Departamentul de Stat nu si-a asumat declaratia ambasadorului de la Chisinau!

Intrebat oficial, luni, daca declaratiile controversate facute de ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova, sunt pozitia oficiala a SUA, Departamentul de Stat nu le-a confirmat in mod oficial.

Diplomatia de la Washington a preferat sa lase totul pe seama unui agent de presa al Departamentului de Stat, care s-a folosit de tactica jocului de ping pong, trimitand inapoi intrebarea, cu sugestia de a afla raspunsul de la Ambasada SUA din Bucuresti.

Receptivi rapid la semnalul de ping pong de la Washington, subalternii ambasadorului american Hans Klem au refolosit tactica, indrumand HotNews.ro, care a adresat intrebarea, sa ceara explicatii de la ambasadorul de la Chisinau.

Luni, Ambasada SUA de la Chisinau a facut precizari legate de declaratiile ambasadorului. Ambasada a spus ca „Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei – aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică” (Unimedia).

Ce sa intelegem din ambiuguitatea acestui joc diplomatic? Ca si in cazul scandalului privind mutarea armelor americane de la Incirlik la Deveselu, SUA par sa fi folosit aceeasi stratagema de eludare, ca “nici nu confirma, nici nu infirma”.

Insa in cazul noului scandal provocat de americani, ca “Moldova nu-i Romania”, faptul ca Washingtonul nu confirma si nu-si asuma declaratia trimisului sau la Chisinau este mai credibil si mai apropiat de realitate.

In fond, daca ar fi dorit sa nu fie suspectat ca joaca cu doua carti, una ascunsa in maneca, pentru a o putea intoarce ca la Ploiesti, Washingtonul ar fi spus clar, ca-i alba sau neagra. Deci, parerea mea este ca atunci cand afirma ca “sprijina integritatea teritoriala si suveranitatea Moldovei”, pozitionarea Washingtonului este fata de Moscova, nu fata de Bucuresti.

Deschiderea catre Unire si Aliatul roman poate fi identificata fara echivoc in precizarea ca SUA “susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică” a Republicii Moldova, integrare care in conditiile post-Brexit nu poate fi decat prin reunificarea cu Romania.

Mi-ar placea sa cred ca aceasta logica sanatoasa, credibila si transparenta guverneaza relatia americanilor cu partenerul lor strategic roman, intr-un context geopolitic in care SUA au nevoie mai mult ca oricand sa-si confirme credibilitatea si sa-si atraga aprobarea, nu dezaprobarea.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21255776-departamentul-stat-lasa-ambasadorul-american-chisinau-explice-singur-declaratiile-referitoare-romania-moldova.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: