Idei fierbinti: Modelare si identitate

Pe harta sa mentala, ambasadorul american se joaca cu creionul geopoliticii, tragand o linie groasa pe Prut, dincolo de care nu se mai afla Europa si peste care, in aceeasi minte geopolitica, Europa nici nu mai poate trece, ori nu ar mai trebui sa treaca. Prin urmare, tot discursul reprezentantului Washingtonului despre o Moldova “europeana” este fals, ipocrit, o Moldova care nu trece sau este impiedicata sa treaca frontiera eoro-atlantica de Est ramane o Moldova ruseasca, ostatica Moscovei. Imi este imposibil sa cred si sa accept ca in inteligenta sa nemasurata diplomatul american nu pricepe ca inghetarea geopolitica a Moldovei este o cale spre rusificare, nu spre europenizare si euro-atlantizare, care nu serveste in niciun fel intereselor aliate. Dar si ca acelasi ambasador nu ar observa ca unirea Moldovei cu Romania este singura cale de eliberare a Moldovei din prizonieratul geopolitic la care a condamnat-o Stalin. Si atunci…? Crede Washingtonul ca Republica Moldova va ramane o insula americana intr-o mare ruseasca? Sau, si mai absurd, ca o Moldova pro-americana va fi o Moldova anti-romaneasca si, implicit, anti-europeana? Asemenea “visuri” sunt completamente desarte, fara nicio urma de rationalitate. Casa Alba va trebui sa-si aduca emisarul cu picioarele pe pamant.

“Accidentul” diplomatic american de la Chisinau ne demonstreaza inca o data de ce este iimperios necesara revigorarea post-moderna a nationalismului romanesc, De fapt, sa ne aliniem la modelul de nationalism istoric si economic american, care a tinut natiunea americana unita si a facut-o mare. Parcurgem o etapa de remodelare geopolitica, in care cine va lasa ca interesele nationale sa-i fie modelate de altcineva va pierde. Nationalismul retrograd, in care interesele nationale sunt modelate de internationalism sau supranationalism nu aduce decat saracie si conflicte. Nationalismul progresist inseamna o modelare proprie a intereselor nationale, un nationalism suveran si economic, de crestere si dezvoltare. Daca PNL si-a abandonat crezul doctrinar “Prin noi insine”, PSD are sansa sa-si afirme ideologia identitara, a nationalismului suveran si economic. Ideologia identitara a PSD este o ideologie moderna, actualizata in raport de noile provocari si riscuri (migrationism, terorism, globalism/neocolonialism etc.). Ideologia identitara este incompatibila cu afilierile internationaliste si supranationaliste (noul PRU este o speranta, a inceput bine; daca PRU va fi PSD, va fi un PSD dezafiliat).

http://www.adriannastase.ro/2016/08/29/ambasadorul-american-la-chisinau/

 http://www.agerpres.ro/externe/2016/08/29/reactii-ale-politicienilor-de-peste-prut-la-declaratia-moldova-nu-este-romania-a-ambasadorului-american-james-pettit-14-14-38

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: