Evaziunea Apple: De ce unii striga “Baraba”?

Decizia Comisiei Europene referitoare la taxele retroactive uriase pe care Apple trebuie sa le plateasca Irlandei se bazeaza in mod clar pe fapte si reguli, nefiind o masura impotriva Statele Unite, a declarat duminica presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Saptamana trecuta, Executivul UE a ordonat Apple sa plateasca pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi guvernului Irlandei, dupa ce a stabilit ca un acord special de raportare a profiturilor internationale in aceasta tara este ajutor ilegal de stat.

Decizia CE a venit pe fondul unei initiative globale de combatere a evaziunii fiscale a companiilor multinationale, lansata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Directorul general al Apple, Timp Cook, a descris decizia ca fiind „o porcarie politica totala”, dar Franta si Germania au aparat decizia Bruxelles-ului.

Unii congresmeni ai SUA au spus despre cazul Apple ca este un amestec european in baza fiscala americana. Insa directorul Centrului pentru Politici Fiscale si Administratie al OCDE, Pascal Saint-Amans, prezent la summitul G20, a declarat ca planificarea fiscala a Apple este „scandaloasa”, sustinand, ca si Juncker, ca decizia CE se bazeaza pe reglementarile actuale.

http://www.news.ro/economic/juncker-decizia-ue-referitoare-la-taxele-apple-se-bazeaza-pe-fapte-si-reguli-1922412504002016091115560306

Revolta impotriva evaziunii fiscale a companiilor multinationale nu vine numai din capitala UE si nu este numai impotriva Apple. Amazon, Starbucks si alte multinationale platesc mai putine taxe decat un stand local care vinde crenvursti, a spus Christian Kern, cancelarul Austriei.

Intr-un interviu pentru Der Standard, Kern a spus ca Irlanda, Olanda, Malta sau Luxemburg, care atrag companiile cu taxe extrem de mici, fac un joc incorect fata de alte state europene si submineaza intreaga structura si economie a Uniunii Europene.

Kern, care conduce si Partidul Social Democrat, a adaugat ca Facebook si Google au avut venituri de 100 milioane euro in Austria, ca acestea atrag o mare parte din publicitate insa nu platesc nici taxe pe profit si nici pe advertising.

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21265257-christian-kern-cancelarul-austriei-amazon-sau-starbucks-platesc-mai-putine-taxe-decat-stand-care-vinde-crenvursti.htm

 Marea ciudatenie este că pagubita Irlanda nu vrea să-si recupereze banii și face recurs la decizia CE. Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, susține că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nu a oferit ajutoare de stat.

Mai mult, ministrul face o afirmație cheie in favoarea mentinerii paradisului fiscal: recursul este necesar pentru „a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor și a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor”.

http://www.dcnews.ro/de-ce-nu-vrea-irlanda-13-miliarde-de-euro-de-la-apple_514661.html

Toata povestea celor care sustin strambatatea evaziunii fiscale, probabil sub momeala coruptiei, este un déjà vu. Ca in episodul biblic in care multimea este atatata sa strige “Baraba!”, sustinand eliberarea unui talhar viclean, care nu numai ca nu își asuma faptele, dar era convins că altul trebuie să plătească în locul lui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: