Alegeri parlamentare 2016: Romania are nevoie de un leadership si o clasa politice noi, care sa o scoata in fata si s-o inscrie in noul ciclu geopolitic

Nu se mai aude nimic de Grupul de la Craiova (Romania, Bulgaria si Serbia). Probabil datorita bocanei lui Iohannis de la summitul NATO de la Varsovia, unde a propus militarizarea Marii Negre, implicit antagonizarea relatiilor cu Rusia si crearea artificiala a unui focar pontic de neincredere si insecuritate, in loc sa fie invers. Bulgaria a facut mutarea care trebuie. La fel si Serbia. In schimb, Romania merge la brat cu sfantu’ asteapta, nu are o viziune, un proiect.

Nu se mai aude nimic nici de invitarea Romaniei in Grupul de la Visegrad. Probabil datorita faptului ca Romania a ramas in afara noului ciclu geopolitic, care, dupa cum istoric se vede foarte bine, se aseamana cu ciclul electoral, deosebirea fiind de orizonturi de timp, multidecenal intr-un caz, multianual in celalalt.

Ca si in 1989, Romania ar putea sa fie ultimul mohican in plierea pe cerintele noii realitati geopolitice, care incepe sa prinda contur si sa prefigureze un nou cadru, global si regional, cu noi pozitii, cu noi relatii si noi reguli de joc, pentru o lunga perioada istorica, poate pentru intregul secol. Asta in cazul in care se va gasi un lider care sa adapteze Romania la noul curs istoric. Fie si in extremis, desi mai putin fericit, dar macar s-ar recupera o sansa, chiar daca ulterior va fi nevoie de o accelerare a arderii etapelor, cu alte costuri si pe o alta pozitie, practic la o alta masa, in noul concert regional si european.

Fiecare nou ciclu electoral poate concorda sau distona cu noul ciclu geopolitic, aducand castiguri sau pierderi pe masura. Asa cum adaptarea tine de inteligenta, neadaptarea tine de prostie. Cat de inteligenta este clasa noastra politica, in care o jumatate a esichierului este preocupata sa tina la pamant cealalta jumatate? In care Romania politica impiedica Romania sociala sa aiba in Parlament o reprezentare integrala a populatiei si proportionala a structurii sociale? Ar trebui sa ne preocupe sa aflam raspunsul cat mai repede, inainte de a merge la urne, pe 11 decembrie. Pentru ca electoratul sa aiba sansa sa voteze inteligent, pentru sine si o Romanie unita si puternica.

In scrierea acestor randuri, am pornit de la premierea prim-ministrului ungur Viktor Orban cu distincția „Omul Anului” la Forumul economic de la Krynica, din sudul Poloniei. Cum politicul este expresia concentrata a economicului, cred ca oficialul de la Budapesta si-a datorat distinctia in primul rand declaratiilor politice, care l-au situat in constiinta central-europeana ca pe un dizident la vetusta si inechitabila ordine occidentala capitalist-neoliberala, vest-europeana si americana. Orban a afirmat ca popoarele din Europa centrală trebuie să-și păstreze identitățile religioase, etnice și istorice, pe care le-a descris ca pe „o armură protectoare” care ajută la supraviețuire și poate fi un factor de succes. „Comunitățile cu o identitate puternică sunt acelea care vor fi încununate de succes”, a spus Orban. Sunt idei pe care Romania profunda si poporul PSD (nu trebuie sa dam uitarii aceasta excelenta si adevarata expresie plastica) le impartasesc de multa vreme, dar, o spun cu un sentiment de frustrare si de mandrie ranita, nu a avut sansa sa le si afirme oficial de la cel mai inalt nivel al puterii executive. Dar, pentru a fi drepti cu noi insine, ungurii nu au avut (sau nu au permis) o investitie americana ca DNA-ul romanesc si nici un ambasador american implicat ca un jucator pe scena politica romaneasca, cu ambasada cu tot, aidoma unui partid.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: