Lumea noua a lui Traian Basescu: Fostul presedinte relativizeaza posibilitatea sa angajeze un statut de parlamentar, dar isi afirma vointa pentru o altfel de politica

Niciodata sansa unei schimbari in bine nu este mai mare ca atunci cand cei “invechiti in rele”, cum este perceptia sociala despre unii lideri, declara ca si ei s-au saturat de rau. Analizand ceea ce a spus la Neptun fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, aproape ca pe jumatate sunt convins ca un viitor posibil al binelui este mai probabil ca oricand.

Nu vreau sa spun ca Traian Basescu a fost un presedinte “rau”, cei care au cat de cat imaginea reala a ceea ce s-a intamplat in lume si in tara de la marea criza financiara si economica din 2007-2008 incoace stiu ca niciun alt regim sau guvern nu ar fi putu face mai mult decat au facut regimul Basescu si guvernul Boc.

Pe de alta parte as mai sesiza, pentru ca imi permite si ma stimuleaza contextul, ca perioada de criza si austeritate solicita un tip de regim si de guvernare, iar cea de crestere si de distribuire si redistribuire sociala a rezultatelor economice, un alt tip. Diferentele de perceptie sociala dintre cele doua tipuri de instrumente politice si ratiunile, care le impun in “strangerea curelei” sau “slabitul curelei”, sunt cele dintre nepopularitate si popularitate.

Este prin urmare o rautate politicianista sau, dimpotriva, o supraestimare de acelasi fel in spune ca dreapta aduna si stanga imprastie. In mod obiectiv, este vorba despre obiective, criterii si instrumente politice diferite, aplicabile unor situatii economice diferite. As spune ca, de cele mai multe ori, alternanta ciclurilor economice, de expansiune sau contractie, dicteaza alternantele politice, de stanga sau dreapta.

 Revenind la “lumea noua a lui Traian Basescu”, fostul sef al statului si actualul președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) a spus, sâmbătă, la Neptun, că nu respinge dar nici nu îmbrățișează ideea de a candida la parlamentare și că, dacă va fi în avantajul formațiunii politice pe care o reprezintă, probabil se va afla pe listele pentru alegeri.

Intrebat de un tânăr din partid dacă va candida la parlamentare, Basescu a evitat un raspuns transant. ”Și da, și nu. Vom vedea în preajma alegerilor. Dacă va fi necesar, dacă va fi în avantajul partidului, probabil că voi candida”, a afirmat liderul PMP.

“Dacă vom constata că nu suntem convingători, pentru că eu am vrut să creăm acest partid ca să facem o altfel de politică. Și electoratul o să spună, domnule Băsescu, ești în politică de 24 de ani, cum vrei să mă convingi că va face PMP-ul o altfel de politică dacă tu ești pe lista de candidați?”, a precizat Traian Basescu.

Insa aluzia lui Basescu ca mai degraba ar evita un statut eligibil pentru a se ocupa de nepoti si a scrie cartie despre mandatele de presedinte mi se pare putin credibila. Temperamentul si profesia ii descriu fostului capitan de cursa lunga si fostului sef al statului un profil de comanda, nu cred ca acesta s-a schimbat sau ar putea fi schimbat.

Basescu nu este biologic obosit, vasta lui experienta de om politic si de stat ar mai putea fi mult timp utila sau chiar folosita de catre societatea romaneasca pentru un statut de premier. Dar, sa recunoastem, multi si l-ar dori pe premierul de dreapta Basescu intr-o subordine prezidentiala de stanga, mai ales a unui politician pe care l-a persecutat. Ca sa vada si el cum este. Abia atunci, dupa proba coabitarii subalterne, se va putea spune despre guru-ul Basescu ca este suta la suta credibil pentru “o altfel de politica”.

Nota Bene: Lumea noua a lui Basescu, la care m-am referit, este una duala: una in care Basescu nu mai este presedinte, alta despre care Basescu spune ca este…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: