Un test de credibilitate picat

Desi, la implinirea a 5 ani, Declaratia Comuna de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI cu SUA este mangaiata pe crestet si ciupita de obraz de Iohannis si Obama (ultimul prin interpusul numit Klemm), ca s-a facut mare, realitatea o ia la scarmanat bine.

In ce fel de relatie “parteneriala”, si inca una “strategica”, adica de egalitate in avantaje si pe termen lung, este tinuta Romania de catre SUA, cand americanii vin cand vor si pleaca cum vor in/din Romania, iar romanilor li se refuza de atat amar de vreme reciprocitatea, fiind tinuti la usa Americii?

De ce acordarea reciproca a dreptului de libera circulatie nu a fost simultana? De ce nici mai tarziu si nici pana in ziua de azi aceasta nedreptate nu a fost reparata, desi Bucurestiul si Bruxellesul au facut atatea intampinari la Washington?

De ce ne umilim prin formule politico-diplomatice golite de orice sansa, ca cea de azi a lui Iohannis, potrivit caruia “Continuam sa lucram impreuna pentru admiterea Romaniei in programul Visa Waiver”? Vom “lucra impreuna” pe aceasta problema tot secolul XXI?

Testul de credibilitate Visa Waiver este un test picat. Nici macar nu am cerut ceva unilateral, o favoare. Dar, asta e, proverbul crestin “cine daruieste, primeste” pare sa functioneze invers la Casa Alba, “cine daruieste, NU primeste”. Probabil ca de aici au pornit si noile expresii tintite, in mare voga, acum, “a o rupe filipineste” si “cu migratia atragi dizgratia”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: