Profil de guvernare: Spre o formula social-populara?

In mai putin de 100 de zile, vom afla scorurile pe care partidele le vor obtine in alegerile parlamentare. Pe masura ce ne apropiem de scadenta, se vor inmulti analizele si estimarile privind posibilele scoruri si, pe aceasta baza, formule de guvernare.

Deja o proiectie conditionata pe acest subiect ii apartine lui Traian Basescu, liderul PMP. Basescu a declarat, marti, ca in cazul unor negocieri pentru formarea unui nou guvern n-ar discuta cu un partid mai mare „decat cu functia de prim-ministru pe masa”. Intrebat cine ar accepta asa ceva, fostul sef de stat a raspuns: „Daca vor. Daca nu, si opozitia e buna”.

Trecand peste argumentul falacios basescian ca in caz contrar partidul mai mic se va desfiinta, un fapt care nu intereseaza pe nimeni, pentru ca alegerile sunt o competitie, nu o opera de binefacere, sunt cateva indicii preliminare care vin in sprijinul tezei referitoare la posibilitatea unui premier popular al viitorului guvern, de dupa alegeri.

Niciunul dintre cele doua partide mari nu va obtine majoritatea absoluta pentru a da premierul si a forma guvernul, dar nici partidele mici, oricat s-ar aduna si in orice formula poligonala s-ar articula nu vor putea face acest lucru.

Un partid mare, PSD sau PNL, va deveni in mod inevitabil astrul gigant care va atrage cateva stele pitice pentru a forma masa critica respectiv majoritatea parlamentara, necesara unui guvern majoritar. Dupa toate probabilitatile, nu PNL va fi planeta determinanta a noului sistem stelar, pe care il vor reprezenta partidele ce vor intra la guvernare.

Cu toata parerea de rau a lui Klaus Iohannis, care nu-si va indeplini visul “guvernului meu”, dintr-un motiv foarte simplu si pentru toti vizibil, smecheria guvernului tehnocrat, alias PNL, nu a tinut, o inselaciune care ofera un motiv suficient de puternic pentru ca lumea sa-i depuncteze pe liberali si acestia sa obtina un scor mai mic decat la alegerile locale. Dar, un al doilea motiv, si pentru ca pasivul execrabil al guvernarii tehnocrate va fi inregistrat in contul PNL.

In schimb, PSD are cele mai mari sanse de a intra la guvernare, intr-o formula conditionata de un partid mai mic, care va obtine cel mai bun scor parlamentar. Acest partid mai mic se anunta a fi PMP, cu un lider hiperactiv, cu cea mai mare influenta, dar si cu cel mai mare rezervor din care isi poate extrage resurse politice si parlamentare, dintre fostii membri PDL, actuali membri PNL. De fapt, un rezervor chiar si mai mare il are PRU, care se afla in raporturi de vase comunicante cu PSD, dar PRU nu are (inca) un lider pe masura celui al PMP, in plus nu este asa cunoscut, este controversat si fara afilierea si sustinerea internationala a popularilor.

Traian Basescu a enuntat si o formula inedita de impartire a puterii cu un partid mare. Partidul mic va da prim-ministrul, in timp ce, compensativ, partidul mare va da cel mai mare numar de ministri, “proportional cu procentele, ca sa fie o guvernare echitabila”, dupa cum a explicat seful popularilor. O formula guvernamentala PSD-PMP, la care poate adera orice alt partid care doreste, foarte probabil UDMR, va echivala, ca premier de la un partid mic si cel mai mare numar de ministri de la un partid mare, cu o Uniune Social-Populara, chiar daca nu se va numi asa.

Ca experienta, pozitie si varsta, Traian Basescu este inca departe de a se pensiona din politica, dar posibilitatea ca sa fie premier, despre care spune ca ar fi cel mai bun, mi se pare mai putin probabila. Functia de management guvernamental continuu, de “hamalac” si “de stat cu picioarele in apa” de dimineata devreme si pana noaptea tarziu, managerial vorbind, este mai potrivita pentru cineva de varsta a doua, care are energia si rezistenta la socuri si la alergatura, necesare unui premier care trebuie sa se miste ca argintul viu. Lui Basescu i s-ar potrivi functia pe care a mai avut-o, dar este la fel de putin probabila ca si cea de premier, sau, mult mai aproape de realitate, de coordonator politic, de sef efectiv de partid, nu onorific, dar si de parlamentar, de senator, pozitie din care ar putea opri derapajul parlamentar al dreptei, de care s-a aratat ingrijorat.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: