Acordul SUA-Rusia privind Siria: Informarea Aliatilor si a ONU. Criterii de diferentiere. Zone de siguranta

Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, le-a cerut joi SUA să împărtășească “repede” cu aliații lor conținutul acordului încheiat cu Rusia referitor la Siria.

“Va exista o oportunitate pentru a putea discuta foarte repede (acordul): aceasta este Adunarea Generală a Națiunilor Unite (săptămâna viitoare), unde vor fi toți prezenți’, a subliniat șeful diplomației franceze.

Detaliile acordului dintre SUA și Rusia, care au convenit să coopereze militar împotriva grupărilor teroriste, în special împotriva SI și Fateh al-Sham (fostul Front al-Nusra), dacă armistițiul intrat în vigoare luni va dura o săptămână, au ramas secrete.

Riscul de care Franta este ingrijorata ca il vor provoca opacitatea acordului si nediferentierea dupa criterii valide a gruparilor si zonelor supuse bombardamentelor este ca opozitia moderata sa devina o tinta laolalta cu teroristii.

“Grupările trebuie să fie diferențiate, pentru a le cunoaște și ca să nu existe nici cel mai mic risc de a întreprinde atacuri asupra opoziției moderate”, a subliniat Ayrault. La fel trebuie sa se intample cu zonele, pentru a sti précis care sunt teroriste.

Dar care ar putea fi criteriile de diferentiere pentru ca bombardamentele sa fie eficiente, iar acordul sa nu fie un viclesug prin care teroristii sa castige timp si sa-si refaca punctele tari din teren, ceea ce ar insemna ca tragedia Siriei sa se prelungeasca?

Criteriul scopului si mijloacelor ar fi, probabil, cel mai potrivit. Din punct de vedere al scopului, cei care lupta in Siria o fac fie pentru apararea Siriei, deci sunt sirieni, islamici si pro-Siria, fie impotriva Siriei, teroristi cu solda straina, deci sunt anti-sirieni, anti-islamici si anti-Siria.

Trebuie profitat de faptul ca distinctia de “opozitie moderata” a trasat o linie, despartind o realitate care nu mai este tratata in mod global. In fapt, aceasta distinctie exprima un adevar inca nespus, fortele de opozitie care lupta pentru interesul national al Siriei sunt opozitie nationala.

Denumirea de opozitie nationala, care se alatura puterii nationale pentru a lupta impreuna pentru interesul national al Siriei, este una conceptuala, care va naste cele mai puternice efecte politice si militare impotriva gruparilor teroriste, care sunt antisiriene si antiislamice. Se va umple in acest fel un spatiu semantic care a fost golit in mod artificial de termenul de opozitie nationala.

Diferentierea va ajuta puterea, opozitia si populatia sa inteleaga ca toti sunt legati prin interesul national al Siriei. Conceptul de opozitie nationala isi va reocupa astfel locul in sistemul politic al Siriei. Diversitatea siriana nu se va mai lasa in acest fel divizata, deschizand calea spre o Sirie mare si puternica.

Este acelasi tip de diversitate pe care presedintele american Obama o evoca, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2001, drept o sursa care face mare si puternica America. Antisirianismul si antiislamismul gruparii teroriste Daech vor sa divizeze si sa subjuge Siria. Libertatea pentru Siria este datoria puterii si opozitiei nationale, a institutiilor politice si musulmane din Siria, a tuturor cetatenilor sirieni. Nationalismul suveranist sirian este conditia de supravietuire a Siriei, care are o intemeiere de drept si deopotriva islamica.

Criteriul scopului national nu exclude opozitia moderata/nationala din randul sirienilor care lupta pentru apararea Siriei, dar garantia acestui scop este ca puterea si opozitia sa lupte impreuna impotriva agresorilor si ocupantilor teroristi, antinationali, antisirieni si antiislamici. Teroristii Daech nu sunt sirieni, sunt o adunatura din toata lumea a dezaxatilor chemati in Siria sa-si exerseze instinctele criminale pe poporul sirian.

Al doilea criteriu, al mijloacelor, se refera la detinerea de arme de catre opozitia “moderata”. Daca opozitia este inarmata, este esential ca ea sa indrepte armele spre adunatura venetica si criminala Daech, sa desfasoare operatiuni de lupta antiterorista comune cu fortele combatante regulate, sub un acelasi steag, steagul Siriei.

Zonele de siguranta, destinate protejarii populatiei civile de bombardamentele americano-ruse antiteroriste, s-ar putea bucura de o reala garantie daca ele vor fi libere de arme si beligeranti, de orice fel. Suspiciunile si acuzatiile contradictorii ca civilii purtatori de arme si actiunile lor armate apartin ba teroristilor, ba opozitiei vor fi astfel eliminate. Sa ne reamintim de masacrul de la Nanking (1937) si de zona de siguranta.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/15/franta-le-cere-sua-sa-si-informeze-aliatii-cu-privire-la-acordul-incheiat-cu-rusia-referitor-la-siria-17-09-48

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: