Noul “Doctor Doom”: Moneda euro este cauza PROBLEMELOR în Europa! / Modelul economic european nu se bazeaza pe nicio TEORIE economica! / Dar daca, reproducand o teorie, provocam practic ciclicitatea CRIZELOR?

Economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, pare sa concureaze titlul de “Doctor Doom”, pe care un coleg de breasla, Nouriel  Roubini, si l-a atras dupa ce profetia sa privind criza din 2007 s-a implinit.

Autor al unei lucrări intitulate “Euro: cum moneda unică ameninţă viitorul Europei”, care a apărut miercuri în Franţa, Stiglitz a apreciat, intr-un interviu acordat AFP, ca moneda unica, care ar fi fost prost conceputa si sub influenta ideologiei neoliberale, ar fi cauza multor probleme ale zonei euro, cum ar fi stagnarea economiei, somajul ridicat si avansul extremei drepte.

Fostul economist şef al Băncii Mondiale a criticat politica economică europeană. “Cu modele economice eronate, aveţi un diagnostic greşit şi reţete greşite”, a afirmt Stiglitz. El a criticat în special regula deficitului bugetar de maxim 3% din PIB, despre care spune ca nu se bazează pe nicio teorie economică. “Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci, însă regulile monedei euro au fost concepute de fiinţe umane” şi în consecinţă trebuie revizuite, a recomandat Stiglitz.

După Stiglitz, ar exista erori încă la originea monedei euro. Europenii „au pus căruţa înaintea boilor” prin lansarea monedei unice fără a avea instituţiile necesare care să gestioneze moneda unică. Mai grav, „moneda unică privează statele de două din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb şi rata dobânzii. Ţările au mâinile şi picioarele legate şi nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară. La fel pentru BCE care trebuie să se concentreze numai pe inflaţie”, a susţinut Stiglitz.

In privinta problemelor economice, formulate de Stiglitz, daca mentinand aceleasi vechi instrumente si marje speculative, aceleasi vechi teorii capitaliste, care nici ele nu vin de la Dumnezeu, nu facem decat sa reproducem ciclicitatea devastatoare a crizelor? Cat despre avansul extremei drepte, ma indoiesc ca imigrantii si refugiatii, care au determinat contractia Brexit, nu ar avea niciun impact si pentru europeni. La fel cel putin ca in cazul britanicilor.

http://www.capital.ro/moneda-euro-este-cauza-problemelor-in-europa.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: