Vechiul capitalism si noul capitalism: Modelul de “integrare globala” intoarce spatele diversificarii multipolare (adica saraciei si suferintei)

Vechiul capitalism este legat de modelul de “integrare globala”, prefatator si totodata autor de ordine unipolara. Dupa felul cum a fost proiectata si implementata, „integrarea globala” a fost o scara de catarare. “Integrarea globala” a insemnat legarea tuturor tarilor lumii cu franghia unor interese unilaterale. Acest vechi capitalism a fost reiterat de presedintele SUA, Barack Obama, in ultimul sau discurs rostit la ONU, in care a pledat pentru continuarea vechiului capitalism, a modelului de integrare globala.

„Problema este că aceleaşi forţe de integrare globală care au făcut democraţiile interdependente au expus clivaje profunde în ordinea internaţională existentă, inclusiv distanţe între bogaţi şi săraci. Însă reacţia nu poate fi simpla respingere a modelului de integrare mondială. În schimb, trebuie să colaborăm în continuare pentru a ne asigura că avantajele integrării sunt împărtăşite pe scară largă”, a afirmat Barack Obama, citat de ABC News.

Denuntarea formala a inegalitatilor a fost lozinca ultimelor zeci si sute de ani, in care modelul capitalismului liberal sau al democratiei liberale, care dupa prabusirea comunismului din Europa de Est si-a trambitat victoria “sfarsitului istoriei” si “unicei superputeri globale”, nu a redus nici macar cu un milimetru distanta prapastioasa dintre bogati si saraci, ci a adancit-o intr-un mod fara precedent.

A continua vechiul capitalism, al integrarii globaliste, ar insemna sa reproducem la nesfarsit aceleasi cauze si efecte ale unui model prin care bogatii devin si mai bogati si saracii si mai saraci. Ceea ce am auzit de la tribuna ONU este esenta vechilor teze ale activistilor unifinanciarismului, post Bretton Woods, de tip Wall Street, care modeleaza unidependenta, clivajul intre unu si multiplu, vechea ordine mondiala de tip piramidal.

Lumea noului capitalism se distanteaza de uniformizare, unidependenta si unifinanciarism. Noul capitalism se intemeiaza pe diversificarea multipolara, pe interdependenta si multifinanciarism, prin democratizarea relatiilor dintre munca si capital, dintre centru si periferie, dintre finantele natiunilor, intr-un sistem nou, echitabil si multilateral avantajos, fara avantaje unilaterale sau imbogatiri din camata sau speculatii financiare, care sunt furturi din avutiile natiunilor.

http://www.mediafax.ro/externe/barack-obama-pledeaza-pentru-continuarea-modelului-de-integrare-globala-si-denunta-inegalitatile-15733990

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: