Migratia pe “ruta Balcanilor”: Blestemul dezmembrarii Iugoslaviei?

Imagini pentru harta europei cu capitaleO reuniune pe tema migratiei a statelor de pe “ruta Balcanilor”, initiata de Austria, care se desfasoara sub egida cancelarului german Angela Merkel, la care participa si Romania, are loc, sambata, la Viena.

“Ruta Balcanilor” a fost utilizata de zeci de mii de migranți pana in luna martie, cand intre Bruxelles si Ankara a fost semnat un acord de inchidere terestra a acestui itinerariu, in fata afluxului migrator pe cale maritima, dinspre Mediterana.

Potrivit estimarilor UE, problema migratiei nu va fi rezolvată în această toamnă, și nici măcar în 2017, dar sunt necesare masuri suplimentare si eficiente, pentru a nu se repeta haosul din toamna lui 2015, care a dus la o „pierdere de control” parțială a frontierelor.

Fara indoiala, migratia masiva reprezinta un risc de instabilitate tot atat de masiv pentru tarile de origine, tarile emergente sau din alte zone ale lumii, avand in vedere interdependentele si mecanismele de transmisie globale.

Includerea tarilor de origine, a celor din vecinatatea nemijlocita si din regiunea extinsa in masurile de combatere si de control a riscurilor de instabilitate pe care le implica pentru toti migratia voluminoasa este extrem de necesara si o urgenta pe agendele de securitate.

Uitandu-ma pe harta cailor apropiate de acces ale migratiei spre Europa, care intr-o mare masura se suprapune cu Balcanii de Vest, cum sunt denumite statele din fosta Iugoslavie (fără Slovenia și Croația) și Albania, observ una din marile slabiciuni ale zonei, care consta in marea sa faramitare politica. Urmeaza apoi faramitarea etnica si religioasa, care insa politic nu este sau nu ar trebui sa fie determinanta, aceasta fiind cunoscuta in Vest sub denumirea de multiculturalism.

Multitudinea de etnii si religii este prezenta in orice statalitate federala (SUA – 50 de state si un district federal, UK – 4 state si mai multe teritorii dependente), in orice comunitate/organizatie interguvernamentala (Commonwealth – 53 de state independente), in orice integrare economica (Uniunea Europeana, 28-1 state independente) etc.

Presupunand ca am face un brainstorming politic, ar fi interesant de stiut care ar fi scorurile la intrebarea “Care credeti ca ar fi fost rezultatul migratiei sudice spre Europa, daca ar mai fi existat bariera iugoslava?” Fireste, ar fi fost vorba, azi, despre o Iugoslavie democrata si politic, pentru ca economic fosta RSFI era aproape capitalista, cu o economie deschisa, de piata.

Euro-Balcanii, intelegand prin aceasta europenizarea integrala a zonei, prin primirea in UE si in NATO a tuturor tarilor din Balcanii de Vest, este o strategie pe rol, pana acum de cel mai mare succes. Bruxellesul a mai facut un mare pas inainte in ultimele zile, prin acceptarea cererii de aderare a Bosniei – Hertegovina. Ma intreb, insa, daca, pe termen lung, ar putea exista si o formula de integrare politica a zonei, de refacere a fostei bariere iugoslave, prin realizarea unei “Mari Britanii” a Balcanilor de Vest?

http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/24/angela-merkel-se-intalneste-cu-liderii-statelor-de-pe-ruta-balcanilor-la-viena-romania-va-fi-reprezentata-la-reuniune-10-12-21

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: