Primul semnal occidental de securitate comuna: Exerciții militare navale irano-italiene în Golf. Italia se alatura informal trilateralei militare Rusia-Turcia-Iran?

O navă de război italiană, aflată în vizită în Iran, a efectuat un exercițiu naval împreună cu două vase iraniene în strâmtoarea Ormuz, semn al bunelor relații între Roma și Teheran, a anunțat miercuri presa iraniană.

Sosirea sâmbătă a navei militare occidentale Euro în portul Bandar Abbas, pe coasta iraniană a Golfului, constituie un eveniment rar de la Revoluția islamică din 1979.

In ultimii ani, Iranul a efectuat exerciții navale cu 15 țări din Asia și din Orientul Mijlociu, dar este pentru prima oară când desfășoară aplicații maritime cu o țară occidentală.

Iranul nu are relații militare cu țările occidentale și denunță în mod regulat prezența navelor americane, dar, de asemenea, a celor franceze și britanice în Golf. O serie de incidente a implicat în ultimele luni nave de război iraniene și americane.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/28/exercitii-militare-navale-irano-italiene-in-golf-in-premiera-12-11-55

 Comentariu FP:

Prezenta cooperativa de forte navale italiene alaturi de cele iraniene sparge stereotipul general privind ostilitatatea strategica dintre Vest si Est si, in special, prin cazul de fata, dintre Vest si Iran.

Exemplul inaugural al Italiei ar putea fi urmat si de alte tari occidentale. De ceva vreme, prin cancelariile occidentale a inceput sa bata un vant al schimbarii paradigmei securitare din relatiile internationale.

Conceptul inca in functiune privind distantarea, racirea/inghetarea relatiilor politico-militare dintre Occident si Orient este perceput din ce in ce mai mult ca vetust si periculos, prin antrenarea escaladarii si confruntarii.

In plus, o noua cursa a inarmarilor, cea mai costisitoare potrivit cifrelor uriase avansate de SUA, contine in sine amenintarea grava de ruinare economica, cum s-a intamplat cu falimentul fostei Uniuni Sovietice.

Gestul simbolic al Italiei este o trecere a unui altfel de “Rubicon”, al pacii prin cooperare, al apropierii si incalzirii relatiilor politico-militare dintre Occident si Orient. Securitatea internationala nu mai poate fi apanajul sau obligatia cuiva, ci opera tuturor.

O axa Roma-Teheran ar putea modifica sau nu trilaterala Rusia-Turcia-Iran. Insa in mod cert va fi al doilea pas, dupa cel turcesc, de apropiere a NATO de securitatea Golfului. Implicit, inca un pas spre mai buna intelegere a ceea ce inseamna securitatea comuna.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: