Demisia lui Vasile Blaga: Un exemplu toxic pentru adversari?

De-a lungul istoriei, multe dintre infrangerile sau slabirile unui adversar s-au datorat nu unor batalii politice sau militare directe, ci imitarii de catre acesta a unor exemple toxice, pe care le-a fabricat si a mizat celalalt adversar. Progresele pe care le-au reprezentat inventarea presedintiei statului, laicitatii statului sau separatiei puterilor in stat, pentru a ma limita doar la aceste exemple, sunt doar o jumatate de adevar. Cealalta jumatate de adevar este ca multe monarhii, biserici sau state au fost distruse sau slabite prin preluarea prin contagiune a acestor sisteme. Cine a avut inspiratia sa fabrice astfel de modele toxice, la vedere imbietoare spre a fi imitate, in timp ce in umbra el si-a pastrat nedivizata si si-a centralizat toata puterea, a castigat. Cine a avut proasta inspiratie sa le imite, a pierdut.

Mi-au venit in minte aceste rememorari si ganduri urmarind unda de soc, care a strabatut esichierul politic de la un capat la altul, provocata de punerea sub acuzare de catre DNA a omului politic de dreapta Vasile Blaga si demisia acestuia din functia de copresedinte al PNL. M-am intrebat de ce un asemenea seism de justitie politica a venit chiar acum, in plina atmosfera electorala, ca o bomba bine tintita intr-un punct si intr-un moment cu efecte potentiale de maxima propagare si antrenare. Pentru inceput, mi-am indreptat atentia spre vorbele de cea mai inalta autoritate morala ale liberalului senior, de 99 de ani, Mircea Quintus, presedintele de onoare al PNL, care e ”convins” că Blaga e nevinovat si ca acesta ”e un om de onoare”. Fireste, inevitabil am auzit si corul asurzitor al PNL despre “gestul de onoare” al lui Vasile Blaga.

Dubitatia mi-a fost alimentata apoi de reverberatiile “efectului Blaga” asupra partidelor PSD si ALDE, adversare ale PNL. Tirurile asupra marelui partid si a liderilor sai, calificati “corupt” si respectiv “corupti”, s-au intetit, gestul simbolic al unei mari campioane gimnaste de a-i/a le respinge oferta de a candida la parlamentare pe motiv ca politica este o meserie murdara face valuri amenintatoare de anti-imagine, o razmerita in micul partid partener ii cere liderului acestuia sa demisioneze, urmand exemplul lui Blaga. Grea incercare si dintr-o data pentru PSD si ALDE, nu credeti? Pe de alta parte, daca DNA tot face dosare politice pentru a curata drumul “partidului meu” si “guvernului meu”, asumari pe care le-am tot auzit, spre ocuparea locurilor din Palatele Izvor (sau, pe vechi, din Dealul Arsenalului/Dealul Spirii) si Victoria, nu cred ca ar fi nerezonabil sa presupunem ca ar fi posibil si invers, ca samanta de provocare, sa vada lumea cat de “cinstiti” si de “onoare” sunt cei din PNL si, prin aceasta, sa transfere pata de anti-magine catre PSD si ALDE. Dar si mai interesanta mi se pare posibilitatea ca episodul soc din PNL sa fie o intrada la piesa care va urma.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: