DNA, mai tare ca Pandora

Involuntar sau nu, DNA a redeschis vulcanul luptei interne pentru controlul conducerii PNL, dintre aripile liberala si democat-liberala, in care acesta continua sa fie scindat dupa fuziunea dintre vechiul PNL si vechiul PDL.

Decapitarea unui cap al conducerii bicefale a PNL, prin demisia copresedintelui Vasile Blaga, la care acesta a fost obligat in urma punerii sale sub urmarire penala de catre DNA, a scos de la dospit ideea alegerii unui presedinte unic.

Din sagetile pe care liberalii si le arunca unii altora in presa pe tema realegerii unui alt copresedinte, in locul lui Blaga, sau revenirii PNL la normalitatea unui presedinte unic, se desprinde concluzia clara ca vechii liberali sustin varianta presedintelui si democrat-liberalii pe cea a copresedintelui.

Raportul de forte in aceasta confruntare este favorabil vechilor liberali. Aceasta este a doua concluzie neta, care se poate deduce cu usurinta din reactiile vehemente de respingere de catre fostii democrat-liberali a variantei presedintelui unic.

Sunt greu de anticipat deciziile celor doua aripi, care urmeaza sa aiba discutii separate, iar liberalii vechi si intalniri cu liderii din teritoriu. Pot doar presupune ca de aceasta data ca (re)-“tribalizarea” va pune pe fuziune o presiune mai mare ca oricand. Daca securea razboiului va fi dezgropata, fuziunea se va transforma in secesiune.

Sforile noului joc, pe miza presedinte sau copresedinte, sunt in mainile lui Klaus Iohannis. Frustrari s-au adunat de partea ambelor aripi din PNL, dar cred ca cele ale vechilor liberali sunt mult mai mari, pe perceptia ca au facut o mezalianta, fostul PDL fiind o ruina la momentul fuziunii.

Liberalii lui Iohannis nu sunt orbi nici la ridicarea partidului lui Basescu, PMP, si la riscul reintalnirii, rejonctiunii comandantului cu fostii camarazi. Mai este si o alta ipoteza, un presedinte unic al PNL l-ar putea atrage mai usor pe Dacian Ciolos, ca lider sau oferindu-i sprijinul politic, oricare din aceste posibilitati fiind putin probabil ca s-ar bucura de acceptul fostilor membri ai fostului PDL.

Pe de alta parte, PNL si-ar rezolva propunerea de premier. O particularitate care se contureaza rapid si destul de puternic pentru alegerile parlamentare din iarna este ca nu va conta marimea partidului, ci numarul voturilor pe care le va putea atrage. Liderii, personalitatile puternice vor atrage voturile.

In treacat spus sau in loc de concluzie, parerea mea este ca Vasile Blaga este un nevinovat, o victima, un sacrificat fara stirea lui, pe altarul interesele politicianiste ale lui Klaus Iohannis si ale liderilor vechi liberali, in frunte cu Alina Gorghiu. As dori sa ma insel, dar probabil varsta, uzura, izolarea au facut ca „nea” Vasile sa nu prinda de veste ca in jurul lui s-a tesut o intriga. Vom vedea daca bonomul Blaga va fi un personaj fara rol, dintr-un scenariu in care nu va juca.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: