Pericolele unei piete “libere” a UAV-urilor: Lovirea drepturilor omului cu drone

Va puteti imagina o situatie in care in locul camionului din cazul atacului barbar de la Nisa teroristii ar folosi o drona? Ori o situatie in care invaziei migratorii i-ar lua locul o invazie a dronelor? La asa ceva se va ajunge daca se va crea o piata “libera” a dronelor.

Dupa ce internetul, creatia militara a CIA, a ajuns sau a fost pus in mainile teroristilor “Stat Islamic”, fapt care a devenit deja o “banalitate” sau este privit ca un “efect colateral” al drepturilor omului, SUA lanseaza lumii o alta momeala sau provocare, internationalizarea folosirii dronelor, care ar putea fi scump platita.

SUA și alte 44 de țări au emis o declarație comună privind principiile pentru exportul și utilizarea dronelor, a anunțat miercuri Departamentul de Stat al SUA. Este un prim pas american catre o piata “libera” a așa-numitelor “unmanned aerial vehicles” (UAV-uri) sau “vehicule aeriene fără echipaj uman”.

In declaratia privind UAV-urile sunt folosite acelasi limbaj de lemn si aceleasi argumente de carton ca in cazul liberalizarii armelor de foc din SUA, de pilda, in care autoritatile americane s-au spalat pe maini de consecintele folosirii acestora in spirala violentei civile.

Aceeasi deresponsabilizare, nu numai a liberalismului american, este si in cazurile in care in mainile teroristilor au cazut arme si tehnologii sofisticate de pe piata “libera”, in ciuda “guvernarii” acesteia “atât de legea conflictelor armate, cât și de legea internațională privind drepturile omului”, pe care le afirma declaratia privind UAV-urile.

O mostra elocventa a limbajului de lemn si gratuit al declaratiei este cand aceasta menționează că exportul dronelor dotate cu arme sau capabile de lovituri aeriene trebuie să fie făcut într-o manieră “responsabilă”. Curat murdar, unchiule Sam, ar spune Pristanda.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a spus că documentul este “un prim pas important către dezvoltarea de standarde internaționale generale pentru utilizarea UAV-urilor”.

China, Rusia, India și Pakistan reprezintă excepții notabile de la acordul de miercuri, semnat de țări din Europa, Africa, America Latină și Asia. Germania și Marea Britanie sunt printre principalii aliați ai SUA care au aderat la declarația comună.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/06/declaratie-comuna-a-sua-si-a-altor-44-de-natiuni-privind-utilizarea-si-exportul-dronelor-10-59-12

Scepticii in privinta riscurilor dronelor nu trebuie sa astepte, este suficient sa ia urma unui indiciu. Julian Assange, celebrul editor al scurgerilor de informatii și activist pe internet, vorbește despre riscuri la adresa persoanei sale, din cauza emailurilor lui Hillary Clinton, interceptate de WikiLeaks, care o prezintă pe fosta secretară de stat ca o persoană coruptă, manipulatoare și răzbunătoare.

Potrivit unei dezvăluiri, făcută in urma cu cateva zile în True Pundit, în noiembrie 2010, cu puțin înainte ca WikiLeaks să divulge pachetul de 250.000 de cablograme care a afectat serios imaginea Administrației Obama, Hillary Clinton și-ar fi întrebat exasperată staff-ul: „Nu putem pur și simplu să-l lovim cu o dronă pe tipul ăsta?” Hillary Clinton este candidata la alegerile prezidentiale americane a Partidului Democrat, care de 8 ani conduce SUA.

http://www.evz.ro/clinton-despre-assange-nu-putem-sa-l-lovim-cu-o-drona.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: