Protest politic: Bob Dylan refuza sa fie coleg de Nobel cu Barack Obama

Procedural, episodul “Bob Dylan, Premiul Nobel pentru Literatura” s-a inchis la fel de neasteptat ca si decernarea insasi. Dupa o saptamana de la anuntarea conferirii pentru prima data a Premiului Nobel pentru Literatura unui muzician, in care Bob Dylan, in varsta de 75 de ani, nu a oferit nicio reactie publica fata de distinctia acordata pe 13 octombrie, Comitetul Premiului Nobel a renuntat la incercarile de a-l mai contacta.

Academia Suedeza acordă premiile Nobel anual în luna octombrie şi organizează o gală tip banchet pentru câştigătorii Nobel, în decembrie, premiile fiind înmânate de Regele Carl XVI Gustaf. Desi in seara premierii si a doua zi Bob Dylan a sustinut concerte si a fost ovationat de renumiti colegi de breasla pentru recunoasterea de catre membrii juriului Nobel a creatiei sale poetice, pe baza careia si-a compus si interpretat celebrele cantece, cântăreţul născut în Minnesota nu a facut nicio menţiune referitoare la premiu.

Epilogul, dezvaluit cu putin timp in urma si in mod simbolic de catre cantaret, il reprezinta stergerea de pe site-ul lui Bob Dylan a scurtei mentiuni referitoare la confirmarea formala a faptului ca acesta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura. Cele mai multe interpretari ale acestui gest merg pe varianta ca Bob Dylan a refuzat Premiul Nobel. In privinta motivelor, circula mai multe zvonuri si speculatii, din care cele politice nu lipsesc. Cert este ca anuntul privind acordarea Premiului Nobel lui Bob Dylan a crescut ametitor, de zece ori, cota vanzarilor cartilor artistului, gigantul Amazon dezvăluind că unul din romanele sale s-a vândut integral.

In privinta ceremoniilor de premiere, Bob Dylan are o lunga si ciudata istorie, începând cu premiul Tom Paine pentru drepturi civile, primit in 1963, la care a oferit un discurs incoerent de acceptare, afirmând că simpatiza cu asasinul lui JF Kennedy, Lee Harvey Oswald. Chiar daca pentru impardonabila gafa muzicianul si-a cerut ulterior scuze, o teorie a conspiratiei a taxat acel moment execrabil, aproape neverosimil, nu ca unul de ratacire personala, ci ca o tentativa masonica de a-i folosi popularitatea in declansarea unei contagiuni mentale anti-kennedyste, cunoscuta fiind luarea de pozitie publica a fostului presedinte american fata de organizatiile secrete, ilegale si anticonstitutionale, care infestau America acelor vremuri.

Referitor la posibilul caracter de protest politic al refuzului lui Bob Dylan a Premiului Nobel pentru Literatura, mai proeminente sunt doua ipoteze. O prima ipoteza, alimentata de un anumit istoric, este ca protestul lui Bob Dylan l-ar viza direct pe presedintele Barack Obama, cu care nu ar vrea sa devina coleg de Nobel. Invitatiei de a canta la Casa Alba, in 2010, Dylan i-a raspuns cu reticente, la sfarsitul concertului refuzand sa se pozeze cu primul si proaspatul presedinte afroamerican si cu sotia acestuia, iar la ceremonia la care trebuia sa primeasca din mainile presedintelui premiul Medalia Nationala pentru Arte nu s-a prezentat. Ce a fost, atunci, in mintea lui Bob Dylan, rusinare, aroganta, protest?

De aceasta data, speculabil este orice regres din viata socio-culturala din cele doua mandate ale lui Obama sau orice scandal din campania electorala pentru noile alegeri prezidentiale. In marea muzica americana nu se mai aud vocile majoritatii sau se aud din ce in ce mai rar si mai incet, sustin intelectualii critici si adversarii politici ai regimului rasist-minoritarist. Candidatul opozitiei republicane, Donald Trump, releva zgomotos si pe larg criza sistemului politic american, promitand reforma. Artistii independenti isi dau coate, chicotind sau cartind, pe seama inglobarii Hollywoodului in imensul aparat de propaganda, care vuieste in sprijinul candidatei regimului, Hillary Clinton. Administratia Obama este criticata la scena deschisa pentru ca se scalda intre doua ape in privinta Statului Islamic, care-si continua atrocitatile, furand si acaparand teritorii ale popoarelor sirian si irakian, facandu-le viata imposibila.

A doua ipoteza se refera la o posibila desconsiderare a Premiului Nobel de catre Bob Dylan, care s-ar considera suficient de celebru pentru a mai avea nevoie de un asemenea premiu sau, poate, ca tocmai refuzul lui l-ar face si mai celebru. Un asemenea calcul de imagine ar fi insa destul de prost, pentru ca ar aduce deservicii catastrofale de imagine coetnicilor sai, evreii dominand majoritatea clasamentelor privitoare la detinatorii Premiilor Nobel, care sunt datatoare de influenta si autoritate in domeniile in care se obtin. In absenta unei pozitii oficiale, opinia publica va afla, cu timpul, intr-un fel sau altul, care din cele doua ipoteze a motivat refuzul sau protestul lui Dylan sau daca a fost un alt motiv.

http://www.mediafax.ro/life-inedit/bob-dylan-se-razgandeste-si-elimina-mentionarea-premiului-nobel-pentru-literatura-de-pe-pagina-sa-oficiala-presa-o-interpretase-ca-prima-sa-reactie-dupa-decernarea-distinctiei-15839218

http://www.mediafax.ro/cultura-media/comitetul-nobel-renunta-sa-l-mai-contacteze-pe-bob-dylan-barack-obama-dylan-nu-e-genul-cu-care-sa-te-tragi-de-sireturi-15823301

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: