Semnarea ultimativa si pe genunchi a CETA: Furioasa, ministra canadiana a comerțului cere UE “să-și facă treaba”

Nu trebuie demonstrat ca tensiunile si nerabdarea nu sunt bune sfatuitoare in luarea deciziilor. Sunt cursuri intregi de psihologie si de management care avertizeaza in acest sens. Nemaivorbind de lectiile de democratie, care indeamna la cantarirea comparativa si fara graba a argumentelor, la consultari publice temeinice si indelungate, cand este vorba de decizii strategice, care pot afecta viata si interesele unor mase mari de oameni, de milioane, zeci sau sute de milioane.

Si totusi, catre asa ceva se incearca sa se impinga negocierile privind tratatul de liber schimb UE-Canada (CETA), la o semnare ultimativa si pe genunchi, amintind de nefastul acord al “procentajelor” sau uitandu-se de lectia fierbinte a Brexitului. Ce vrea sa spuna presedintele PE, Martin Schulz, care-i impulsioneaza pe europeni precum jocheul bidiviul in cursa, cand scrie pe twitter ca “Nu putem sa ne oprim pe ultima suta de metri”? Pentru cine este o cursa si pentru cine este un premiu?

Intr-o izbucnire de nerabdare, ministra canadiana a comerțului Chrystia Freeland i-a cerut furioasa, sâmbătă, Uniunii Europene ”să-și facă treaba până la sfârșit” în legătură cu acordul CETA și a reafirmat că țara sa este pregătită să semneze acest document. Anterior, ea adusese in discutie si considerente personale si emotionale. „În ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident că Uniunea Europeană nu este capabilă acum să aibă un acord internaţional, nici măcar cu o ţară care are valori atât de europene precum Canada, nici măcar cu o ţară atât de politicoasă şi răbdătoare. Canada este dezamăgită, eu personal sunt foarte dezamăgită, am munci foarte, foarte mult”, a declarat, vineri, Chrystia Freeland.

Este limpede ca ajungerea la asemenea forma de discurs si stare de nervozitate face foarte putin probabila semnarea acordului CETA pe 27 octombrie, la Bruxelles, asa cum a fost prevazut in calendarul initial. Este nevoie de o perioada de liniste si de revenire la calm, la rediscutarea cu argumente economice si comerciale a problemelor si nemultumirilor legate de multe prevederi ale tratatului, in special a celor legate de arbitrajul disputelor comerciale intre companii si guverne, fata de care regiunea Valonia din Belgia nu si-a dat acordul. In plus, comparativ cu Canada, UE trebuie sa armonizeze interesele a 500 de milioane de oameni, a 28 de guverne nationale, a 28 de parlamente nationale si un parlament european, a 28 de referendumuri, daca este nevoie.

Cat priveste trimbitarea propagandistica de catre PNL si guvernul Ciolos a  “victoriei” diplomatice a presedintelui Klaus Iohannis in obtinerea din partea Canadei a concesiei de eliminare a vizelor pentru  Romania in cazul in care se va semna CETA, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: un acord conditionat este insultator pentru romani si o proba de incompetenta pentru politicieni.

Actualizare: Coruptia de la Bruxelles inrobeste viitorul cetatenilor si statelor UE. Cat va fi tainul pe care unii birocrati cocotati in varfurile unor institutii comunitare il vor primi pentru CETA (poate si pentru TTIP, daca precedentul va fi creat), daca vor reusi sa impuna semnarea acordurilor cu clauza ISDS, prin care corporatiile pot da in judecata statele pentru presupuse practice discriminatorii, cand vor considera ca profitul pe care il vor obtine nu va fi multumitor sau indestulator?

Imagini pentru poze martin schulz

Presedintele PE, Martin Schulz, a declarat, sambata, ca acordul CETA ar trebui semnat saptamana viitoare si ca este optimist in ceea ce priveste rezolvarea problemelor „din interiorul Uniunii Europene”. Ce vorbesti, Franz? “Interiorul” ala, atat de minimalizator spus, inseamna cetateni liberi si state independente, care daca pe munca lor se vor lasa sa fie arsi la polonic cu ISDS, vor ajunge sclavi la ei acasa!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: