Cui i-e frica de patriotism?

Intr-un text intitulat “Ingretasator”, de pe Contributors, Vladimir Tismaneanu a incercat sa nimiceasca orice urma de simpatie fata de patriotismul generalului Iulian Vlad, care a a dat ordin Securitatii sa nu reprime revolta populara care l-a inlaturat pe Nicolae Ceausescu. Nu stiu daca acest demers neconventional pentru un politolog a si reusit, dar ceea ce intereseaza este raspunsul la intrebarea: Cui si de ce ii este frica de Iulian Vlad?

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ingre%c8%9bosator/

Foarte probabil, Generalul Iulian Vlad este unul dintre putinii Romani care au cea mai precisa si completa imagine despre evenimentele din Decembrie 1989. Fara indoiala ca, privindu-l din acest unghi istoric, ca pe o istorie vie a ceea ce s-a intamplat in urma cu mai mult de un sfert de veac, Iulian Vlad este o sursa de pericol major pentru cel putin doua categorii de potentati ai zilelor noastre, care diriguiesc un capitalism de cumetrie, un sistem capitalist monopolist privat (spre deosebire de comunism, care a fost un capitalism monopolist de stat).

Nu neaparat intr-o ordine, una din categorii ar fi cea a ideologilor care legitimeaza capitalismul postcomunist (este o deosebire intre postcomunism si capitalism, dar nu-i momentul si locul de detalii si explicatii) prin a considera inchisa si definitiva evaluarea, devenita oficiala, despre comunismul romanesc, despre principalii protagonisti ai nationalismului comunist si despre cum liderii si sistemul comunismului au fost anihilati in acea perioada, ramasa destul de obscura, pe care o numim revolutie.

O a doua categorie ar fi cea a personajelor politice succesoare, din perioada de tranzitie si post-tranzitie, care si-a negociat cu Occidentul recunoasterea pozitiilor personale, cat si a statutului Romaniei de „democratie functionala” si de „stat de drept”, pe seama sau cu pretul instrainarii catre occidentali a resurselor nationale ale tarii. Asa se explica, in mare parte, vanatoarea de vrajitoare, din ultimii 12 ani, indreptata impotriva celor care si-au pastrat patriotismul si nationalismul, si care denunta colaborationismul regimurilor de dreapta Iohannis si Basescu in tratarea Romaniei ca o colonie, de catre puteri straine din Occident si companiile multinationale occidentale.

Insa asa cum spunem despre viitor ca poate fi proiectat si modelat, despre trecut putem spune, cu aceeasi indreptatire, ca poate fi reconsiderat si reevaluat, in lumina unor noi fluxuri de date si informatii istorice. De aici, cred, si adularile si demonizarile, care sunt la fel de gretoase, la adresa lui Iulian Vlad, prin care unii cred ca ii pot cumpara tacerea si altii ca ii pot demonetiza marturisirile.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: