Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) va fi semnat duminică, în cadrul unui summit organizat în capitala belgiană Bruxelles.
In replica, premierul canadian Justin Trudeau a descris această hotărâre ca fiind „o veste excelentă” şi a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să participe la summitul din Bruxelles.
Nu-mi sunt cunoscute detaliile privind modificarile din noul proiect de acord, dar presupun ca din moment ce ele au trecut de Guvernul regiunii belgiene Wallonia, care a avut obiectii foarte intemeiate la cel initial, s-a inteles mai bine procedura de admisie.
UE este o organizatie, o comunitate de state independente si suverane. La fel este si piata sa comuna, o piata a unui sistem multilateral. Prin urmare, relatiile pe care UE le angajeaza cu un stat admitant, care vrea sa fie admis pe piata comunitara, sunt multilaterale, nicidecum bilaterale. Raporturile dintre admitant si comunitate sunt ca de la unu la multiplu, de la parte la intreg, de la minoritate la majoritate, cu toate consecintele de aderare, integrare, sanctionare, suspendare sau anulare/excludere a accesului, prevazute punctual de regulile comunitare si asumate explicit si in totalitate de catre admitant.
Caracterul de multilateralitate al organizatiei si pietei UE, cu care orice admitant angajeaza o relatie multilaterala, nu bilaterala, sta si trebuie sa stea la baza semnarii oricarui acord de liber schimb cu un tert din afara organizatiei si pietei UE. Cine vrea acces la piata UE trebuie sa se integreze cerintelor organizatiei, nu invers. Orice abatere de la acest principiu si de la aceasta realitate ar fi o grava eroare de procedura, care ar fi nula de drept.