Conferința internațională, resursă indispensabilă și inepuizabilă pentru negocieri simetrice și asistate: Israelul persistă în respingerea inițiativei franceze de pace

Negocierile directe au o finalitate bilaterala acceptabila atunci cand ele sunt simetrice, de pe pozitii egale. Negocierile in conditii de ocupare a teritoriului prin razboi sau colonizare crescanda sunt fals directe si bilaterale, faptic ele sunt dictate si unilaterale.

Pe de alta parte, un conflict, un razboi sau o ocupatie etnic-religios-teritoriala sau de orice alta natura nu este ceva care sa aiba loc in vid sau pe o planeta indepartata, acestea au loc aici, pe pamant, in mijlocul nostru, sub privirile noastre, in comunitatea internationala. Regiunea si comunitatea internationala sunt resurse indispensabile si inepuizabile in orice negocieri, acorduri si solutii de pace. Este omenesc si de drept ca ele sa se bucure de sansa unor contributii de pace. Cel putin sa incercam, pentru ca toti ne dorim pacea. O data, de mai multe ori, reusita depinzand de numarul incercarilor, dar si de iesirea dintr-un cerc vicios.

Israelul și-a menținut luni opoziția fermă față de inițiativa Franței de organizare, până la finalul anului, a unei conferințe internaționale de relansare a efortului de pace între israelieni și palestinieni, relatează AFP.

Trimisul special francez pe acest subiect, Pierre Vimont, s-a întâlnit la Ierusalim cu consilierul israelian în exercițiu pentru securitate națională, Jacob Nagel, și cu emisarul prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, Yitzhak Molcho.

Cei doi i-au expus lui Vimont „poziția fără echivoc a statului Israel potrivit căreia nu se va progresa cu adevărat spre pace și nu se va ajunge la un acord decât prin negocieri directe între Israel și Autoritatea palestiniană”. „Orice altă inițiativă nu face decât să îndepărteze regiunea de un asemenea proces”, a precizat biroul premierului israelian, într-un comunicat preluat de agenția France Presse.

„O astfel de conferință ar dăuna grav șanselor de a face să avanseze procesul de pace căci ea ar permite lui Abu Mazen (președintele palestinian Mahomud Abbas)
și Autorității palestiniene să continue să se eschiveze de la negocieri directe fără condiții prealabile”, a adăugat sursa citată.

De la lansarea inițiativei franceze, în ianuarie 2016, guvernul lui Benjamin Netanyahu nu a încetat să-și exprime opoziția față de aceasta, în timp ce Autoritatea palestiniană o susține, Pierre Vimont fiind primit de Mahmoud Abbas luni după-amiază.

„Președintele Abbas a cerut Franței să lanseze invitațiile” pentru această conferință internațională, a declarat, după întrevedere, Saëb Erakat, numărul doi din Organizația pentru Eliberarea Palestinei. In opinia mea, organizarea acestei conferinte internationale vrea sa transmita mesajul ca lumii ii pasa, ca o intereseaza, ca nu este indiferenta.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/07/israelul-persista-in-respingerea-initiativei-franceze-de-pace-21-00-17

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: