Derapaj diplomatic la Londra: Boris Johnson nu va participa la dineul miniștrilor europeni de externe, convocat în urma victoriei-surpriză a lui Donald Trump

O decizie diplomatica-soc, care slabeste si periferizeaza relatiile Marii Britanii cu Uniunea Europeana, a fost facuta cunoscuta, sambata, de guvernul de la Londra.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a anunțat că nu va participa la dineul de lucru extraordinar al miniștrilor europeni de externe, convocat pentru duminică – la solicitarea Germaniei – și care va fi dedicat examinării relațiilor dintre Uniunea Europeană și SUA în contextul victoriei-surpriză a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale.

“Nu vedem necesitatea unei reuniuni suplimentare pentru duminică, întrucât calendarul alegerilor americane a fost stabilit de mult timp”, a explicat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

O explicatie destul de stangace si de neverosimila, care deviaza de la subiectul real in discutie. Nu calendarul alegerilor, ci rezultatul lor surprinzator si declaratiile socante care i-au urmat, din partea celui care a fost declarat invingator de catre colegiul electorilor, va face obiectul reuniunii diplomatice de urgenta de duminica de la Bruxelles.

“Luni va fi o reuniune ordinară a Consiliului Afaceri Externe, unde în mod obișnuit pot fi abordate diverse chestiuni’, a completat sursa citată, ducand vizibil in derizoriu urgenta si complexitatea problemei privind relatiile UE-SUA, care nu poate fi pur si simplu expediata la capitolul diverse al unei reuniuni ordinare.

Același purtător de cuvânt a ținut să mai menționeze că alegerile desfășurate în SUA pe 8 noiembrie au fost “un act democratic”, iar guvernul de la Londra este dispus “să lucreze cu actuala și cu viitoarele administrații” de la Washington pentru a se valorifica “ce este mai bun pentru Marea Britanie” din această relație bilaterală.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/12/boris-johnson-nu-va-participa-la-dineul-ministrilor-europeni-de-externe-convocat-in-urma-victoriei-surpriza-a-lui-donald-trump-18-18-07

Fireste, nimeni nu poate impiedica sau pune in discutie relatia speciala dintre Londra si Washingon, ea functioneaza de mult timp, dar a o pune in contradictie cu europenitatea Marii Britanii si cu relatia ei speciala cu Europa, ori si mai neconventional, chiar scandalos, a face din relatia dintre doua europenitati o relatie mai putin speciala decat relatia britanico-americana nu este tocmai in regula.

O tradare a europenitatii poporului britanic ar fi o tradare a istoriei si geografiei Marii Britanii. Boris Johnson le-a cerut, joi, celor care-l critică pe Trump să înceteze “lamentarea colectivă” provocată de succesul acestuia în scrutinul prezidențial și să privească în mod pozitiv oportunitățile pe care el le poate oferi. Guvernul de la Londra sfideaza astfel 27 de guverne si 27 de popoare din Europa.

Un parcurs alunecos de tobogan nu este ceea ce se doreste si se asteapta din partea Londrei. Europa ofera Marii Britanii plasa de siguranta de care aceasta are nevoie, intr-un viitor incert cu Donald Trump la Casa Alba. Acesta a probat o mare capacitate de simulare in campania electorala, ceea ce-l face nesigur si impredictibil ca presedinte.

Acordul transpacific (TTP) a fost deja abandonat, iar TTIP va fi probabil inghetat pe durata administratiei Trump, pentru care acordul transatlantic nu va fi prima prioritate.

Donald Trump reprezinta “riscul răsturnării fundamentelor și structurii relațiilor internaționale” si el “trebuie invatat ce este UE”, a punctat, vineri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, motivele preocuparii de rezultatul alegerilor din SUA.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/11/jean-claude-juncker-donald-trump-reprezinta-un-risc-si-trebuie-invatat-ce-este-ue-21-28-43

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: