Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, traieste in lumea ideologica a liberalismului globalist, caruia Obama i-a dat lovitura naucitoare a sanctiunilor, iar Trump i-o va da pe cea finala, a protectionismului. Confuzia existentiala a PNL, care continua sa se inchine idolului liberalismului globalist, pe care SUA l-a facut tandari, daramandu-l de pe soclu, si pe care l-a inlocuit cu protectionismul nationalist, este o poveste trista si, foarte probabil, de amurg, daca liberalii vor persista in inadaptarea la noul mediu si noua ordine.
Adevaratul liberalism inseamna piata libera, nediscriminata de “corectitudinea politica”, comert si investitii in toate cele patru zari ale lumii, fara supervizari sau interdictii din partea unor terti, o directionare a cheltuielilor si un control al acestora potrivit propriilor interese, fara ca cineva sa-ti dicteze domenii sau cote de cheltuieli. Pentru a ne dezvolta mai mult, trebuie sa ne dezvoltam relatiile economice cu cat mai multi parteneri posibili. Pentru a ne dezvolta mai mult, trebuie sa cheltuim mai mult, aceasta este calea si legitatea reducerii handicapului economic care ne desparte de tarile dezvoltate occidentale.
Alina Gorghiu, care nu vede toate astea, ramanand captiva dogmelor pagubitoare ale sanctiunilor si exclusivismului, care impreuna duc la saracie, a declarat, marţi, la Galaţi, într-un briefing de presă, că PSD are obligaţia să dea un răspuns privind poziţia faţă de Rusia, NATO şi alocarea a 2% din PIB pentru apărare.
„Vreau să înţeleg foarte clar din gura PSD dacă cumva va renunţa la sancţiunile economice pe care Europa le impune sau nu le va mai susţine PSD-ul, sancţiunile economice pe care România le impune Rusiei din pricina derapajelor pe care le-a avut până acum în politica internaţională, dacă în continuare PSD-ul mai doreşte alocarea de fonduri pentru apărare în procentul pe care l-am angajat cu toţii prin semnătura pe acest pact, dacă PSD-ul din România mai doreşte să participe la structura NATO sau dacă nu cumva vrea ca toate echipele multinaţionale de pe teritoriul României să părăsească România. Sunt întrebări legitime şi la care cred ca PSD-ul are obligaţia să dea un răspuns”, a spus Gorghiu.
Ea a precizat că este îngrijorată în continuare de reacţia stângii româneşti faţă de situaţia de la graniţele ţării, vrea o clarificare din partea PSD dacă mai doreşte alocarea de 2% din PIB pentru apărare, în condiţiile în care Victor Ponta a spus că România nu ar trebui să mai aloce acest procent.
„Sunt în continuare îngrijorată de reacţia pe care o văd în continuare pe scena politică românească, pe stânga politicii româneşti, cu referire la situaţia internaţională, la situaţia cu care ne confruntăm la graniţele României. Sunt îngrijorată că după declaraţia pe care fostul prim-ministru al României a dat-o cu privire la nerespectarea pactului conform căruia 2% din PIB se alocă pentru apărare, am văzut un mângâiat pe creştet: domnul Dragnea a găsit de cuviinţă să-l mângâie pe creştet şi nimic mai mult. Însă îngrijorările sunt legitime, nu doar din partea PNL, ci din partea societăţii civile din România. Faptul că cineva îşi permite să facă asemenea declaraţii iresponsabile trebuie criticat pentru că altfel, inerent, ne vom gândi că poze de genul celei la Baku cu domnul Ponta lângă domnul Putin vor deveni o regulă pentru România’, a afirmat Gorghiu.
Paradoxul acestor declaratii aiuritoare este ca ele ascund, banuiesc ca inconstient sau pentru ca probabil asa i s-a dictat de la un centru sau de un frate mai mare, o aspiratie sau o realitate care nu are cu nimic de-a face cu liberalismul, pentru ca liberalismul nu imparte economia mondiala in doua economii, dupa criterii ideologice, una a Vestului, permisa, si una a Estului, interzisa. Trebusoarele astea, sa nu se supere “tanara domnita”, ca sa o spun si pe limba poetica a lui Dimitrie Bolintineanu din Muma lui Stefan cel Mare, poate voi fi inteles mai bine, au apartinut comunismului, inclusiv cu apologia de bloc militar de lagar. Alina Gorghiu sa nu mai “planga” si sa nu mai “suspine”, liberalismul sanctionatoriu, exclusivist si pauperizant este o eticheta falsa, sub care se ascund, prafuite si aruncate la cutia de gunoi a istoriei, “nobilele idealuri ale comunismului”, nici mai mult, nici mai putin. Sa nu mai fie ingrijorata de PSD, acesta este un partid social-democrat si autentic liberal, ca deschidere catre toti, care nu imparte Lumea si, implicit, Romania in doua, ci le considera unice si unitare. Sa fie preocupata de esuarea neoliberalismului in comunism, nu ar fi desigur nicio mirare, asa se intampla cand urmezi necritic interesele altora, nu pe ale tale, dar si pentru ca extremele se ating, dar un liberalism care umbla cu un tipar precum un pat procustian, taind tot ce nu incape in el, este monstruos si inacceptabil.