Mirosul urat al caracterului lui Ciolos si al dezastrului PNL: Versatilul tehnocrat isi creeaza varianta de rezerva. Ce va face Iohannis?

Dacian Ciolos, la mitingul PNL: Tehnocratul s-a transformat in actor politic. Cum se schimba raporturile de forte

Subtire la imaginea publica si gros la pretentiile de putere, asa cum a dovedit-o de cand se afla la Palatul Victoria, Dacian Ciolos, premierul ultimelor zile ale Guvernului tehnocrat si candidatul de premier al PNL, face, aproape in ultimul moment, o figura de o lasitate incalificabila si un politicianism veros, de ultima speta, care va ramane in analele campaniilor electorale de dupa 1989.

Simtind dezastrul PNL in alegerile parlamentare de peste doua saptamani, Ciolos isi creeaza practic o varianta de rezerva, de distantare calculata de tabara liberalilor, tactica e stravezie, pentru a putea spune ca nu el a pierdut alegerile, ci liberalii. Intrebat, intr-un interviu pentru Ziare.com, daca le-a cerut liberalilor sa ii elimine poza de pe afise, premierul a raspuns afirmativ, adaugand insa ca liberalii i-au explicat ca e vorba de o poza publica, folosita pentru Platforma Romania 100. „Da, am avut o discutie pe aceasta tema. Dar mi-au zis ca era o poza publica pe care am pus-o pe acea platforma, asa ca nu cred ca mai are rost sa continuam dezbaterea pe acest subiect. Nu acesta este elementul esential in relatia dintre mine si partidele care ma sustin” a spus Ciolos.

Nu poti sa mergi la victorie fara sa te pui in fata sustinatorilor, sa-i conduci ca pe o armata, sa-i mobilizezi, lucruri de care Ciolos pare sa se dezica, punand din nou placa neimplicarii, dupa ce si-a asumat nominalizarea si a participat la mitingul PNL. „Eu sunt implicat? Intrebati-i pe ei. Cat timp ei au propus sa ma sustina ca si candidat la prim-ministru dupa alegeri, probabil simt nevoia sa spuna lucrul acesta. Dar o campanie trebuie sa merga dincolo de cel propus premier. Trebuie sa insisti pe dezbaterile de continut. Ce anume vrei sa faci, cu un premier sau cu altul” a mai spus Ciolos.

Dupa ce sondajele au aratat caderea PNL de pe locul 2 pe locul 3, pentru Ciolos liberalii au devenit subit “Ei”, ei, liberalii sunt vinovati ca l-au propus candidatul lor de premier, nu el ca a acceptat. Deruta si demobilizarea din PNL pe acest episod de dezertare a liderului electoral sunt dificil de exprimat, dar si mai greu de evaluat sunt consecintele asupra rezultatelor alegerilor. PSD, despre care sondajele au estimat ca va obtine peste 40% din voturi, ar putea obtine singur, in noua conjunctura de impas in care se afla si se afunda PNL, peste 50% din sufragii, majoritate absoluta care ii va da posibilitatea sa desemneze premierul si sa formeze guvernul. Nu sunt excluse nici aliante disperate pe partea dreapta a esichierului, care pana acum au fost respinse ca imposibile.

Insa, analizand la rece si trecand peste greseala de evaluare a lui Ciolos, relativ surprinzatoare pentru un tehnocrat, dar de inteles pentru cineva care nu este politician de meserie, trebuie recunoscut ca Ciolos este un om inteligent si, cu toata lipsa lui de experienta politica, si-a dat seama de prostia liderilor PNL, de goliciunea lor de idei, proiecte si programe. In cele din urma Ciolos se va scoate, “Domnule, nu sunt politician, am fost victima unor lichele politicianiste”, se va scuza el, dar mai greu de cuantificat va fi impactul catastrofei PNL asupra presedintelui Iohannis.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: