Lectura carteziana: “Lucian Boia și glonțul dulce al patriei” (Gabriel Liiceanu)

Folosirea metaforei este una dintre cele mai soft metode de sensibilizare. Este motivul pentru care toti am iubit basmele copilariei, cu zmei si feti frumosi. Metaforele sunt folosite cu mare arta de scriitori si filosofi, fapt pentru care, adulti fiind, ii citim cu admiratie, ca pe niste provocatori ai gandirii si dezvoltatori ai inteligentei.

In politica, sensibilizarea prin apelul la metafore se numeste manipulare. Insa in acest domeniu ar trebui sa fim foarte circumspecti cu apetitul pentru metafore, pentru ca printre cele balsamice se pot ascunde si unele otravitoare.

Revenind la povestea pe care cu elevatie o deapana distinsul filosof Gabriel Liiceanu, pe Contributors, care poate fi citita accesand link-ul din final, indraznesc sa imprumut putin din cartezianismul profesional al domniei sale.

O fi fost „glontul” ala unul fizic, sau doar o metafora? O fi fost Radu Tinu cel real sau un pseudonim? In societatea tuturor posibilitatilor, oamenii vii ai vremurilor moarte nu au dreptul la existenta fizica si recunoastere sociala? Povestea asta cu fantomele ar putea fi un mcchartyism reinventat sau readaptat? O varianta sofisticata de culpabilizare, foarte profitabila politic?

Daca textul publicistic pe care l-am citit este un “clip” electoral, lucrurile devin clare si de inteles, dubitatia mea este fara rost. In campania electorala damboviteana se poate afirma orice, dupa exemplul potomac, fara probe.

http://www.contributors.ro/cultura/lucian-boia-%c8%99i-glon%c8%9bul-dulce-al-patriei/,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: