Epilogul din scandalul invitatiilor aprinde beculetul galben: Invitatia de drept. Ordinea de precadere si competenta teritoriala

Probabil ca explicatiile presedintelui Klaus Iohannis (PNL) privind cauza pentru care nu a invitat adversarii politici (PSD, ALDE) si primarul general al Capitalei (PSD) la parada militara de Ziua Nationala a Romaniei vor fi epilogul in scandalul invitatiilor. Un epilog politic si discutabil, fara indoiala, care aprinde insa intermitent un beculet galben. Cineva va trebui sa-l stinga.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că nu a invitat politicieni cu probleme “penale” la parada militara de 1 Decembrie pentru a acoperi o „lacună cutumară” (corect este cutumiar/cutumiara, potrivit DEX). Despre neinvitarea de catre Presedintie a primarului general al Capitalei, Iohannsi a motivat ca acesta a primit o “invitatie speciala” de la Ministerul Apararii, pentru că “a ajutat la deblocarea situaţiei de la Arcul de Triumf”

Aici apare o neregula, de nerespectare a ierarhiei demnitarilor alesi, al caror rang, spre deosebire de demnitarii numiti, este dat de forta votului, de numarul celor care i-au incredintat mandatul si pe care ii reprezinta. Votul este regula de aur a democratiei, care face ca la functii relativ egale, ca autoritate administrativa si arie teritoriala, functia aleasa sa prevaleze in fata functiei numite.

Potrivit legii privind ceremoniile oficiale, primarul general al Capitalei se situeaza dupa rangul de ministru (v. Anexa, pct. 19). Dar, in aceeasi lege, la art. 5, se arata fara echivoc ca primarul localitatii unde se desfasoara ceremonia se situeaza dupa pozitiile 1-4 (presedinte, premier si sefii celor doua camere). Este cazul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, avand in vedere ca ceremonia are loc in Bucuresti.

Ce inseamna, practic, acest lucru? Ca invitatia “speciala” din partea Ministerului Apararii, insinuata de Iohannis ca o recompensa sau o onoare, facuta cu “stiinta” domniei sale, care, deci, ar fi lipsit daca Gabriela Firea nu ar fi facut “serviciul” pentru care si-a datorat-o, se substituie invitatiei de drept, pe care presedintele ar fi trebuit sa o adreseze primarului general al Capitalei, potrivit legii.

Presedintele nu a facut-o, asa cum cere legea, desi ceremonia se desfasoara pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale care este condusa de Gabriela Firea. Cum acest abuz in serviciu al “cutumarului” presedinte nu se mai poate ascunde sau reinterpreta, faptul e public, legea e clara, singura sansa de reparatie ar fi ca Iohannis sa-i adreseze in mod direct Gabrielei Firea invitatia, care nu e facultativa sau un favor, si nici nu poate fi intermediata, ci este o invitatie de drept. Ca presedinte, nu ca agent electoral al PNL. Dupa lege.

Va puteti imagina o situatie in care presedintele american sau rus nu ar adresa invitatia de drept primarului Washingtonului sau primarului Moscovei sa participe la ceremonia Zilei Nationale? Categoric, nu! Am participat la multe parade militare, am vazut si multe din strainatate la televizor, in toate primarul era in suita sau la tribuna presedintelui. In plus, sa nu uitam, Primaria generala a Capitalei mai este numita si “Presedintia Mica”, in administratia ei intra o zecime din populatia Romaniei. Un exercitu administrativ la acest nivel, ca primar general al Capitaliei, recomanda oricand o candidatura pentru presedintia Romaniei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: