Inrudirea geografica si rudele geografice

Harta

Din nou ne intrebam “Ce-i de facut?”. Din nefericire, nici Europa nu trece prin vremuri mai bune. Dar, cum se intampla adesea, durerile mai mari se transmit la margine. Nu este exclus ca adaptarile europene care vor urma sa fie si mai dureroase pentru noi.

Daca jocul pe aderare-integrare nu a fost prea stralucit, am putea lua in calcul o a treia variabila, asocierea. Sa facem un joc compensativ pe integrare-asociere, prin care pierderile de pe o dimensiune sa le compensam cu castiguri de pe cealalta dimensiune.

Parerea mea este ca nimic din ceea ce va urma sa se intample nu ar trebui sa slabeasca pozitia UE in economia globala. Drumul de succes, de la CECO in 1951 la UE din 2016, va trebui sa continue cu orice pret, casa comuna europeana este o realitate existentiala primordiala.  Pentru toti europenii, dar si pentru vecinii lor.

Asta nu inseamna ca trebuie sa ne consideram restrictionati geopolitic si sa nu incercam jocuri geoeconomice, bilaterale si regionale, pentru a profita de oportunitatile de afaceri si comert gigantice, care se afla in preajma noastra si ne-ar putea fi la indemana, printr-o politica de deschidere omnidirectionala.

Apropierea naste asemanare, asemanarea naste apropiere. Apropierea geografica ne inrudeste, geografia face sa ne asemanam in multe privinte, regiunile sunt ca niste incaperi ale unei case comune. Sa ne folosim deci de apropierea geografica, de inrudirea geografica. Nu numai istoria, ci si geografia ne poate face neamuri. Sta in puterea noastra sa rupem blestemul geografiei si sa facem din geografie o binecuvantare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: