Ungaria nu are nimic de sarbatorit in sarbatorile nationale ale popoarelor si tarilor vecine: Autoizolarea regionala a diplomatiei ungare?

O decizie cel putin curioasa a diplomatiei ungare, avand in vedere ca misiunea universala a diplomatiei este de a stabili contacte de comunicare si punti politice cu alte tari, in primul rand cu tarile vecine.

Conform publicației hvg.hu, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

“Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

O interdictie si o declaratie foarte necutumiare si nediplomatice. Ziua nationala a unei tari este o sarbatoare unica, nicio alta tara nu are ceva de sarbatorit in sarbatoarea altei tari, decat sa exprime traditionalele felicitari si urari, care se fac in astfel de ocazii.

Ministerul român de Externe a avut o reactie politicoasa si riguros diplomatica, afirmand ca decizia lui Szijjarto este “greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori”.

Reacția fostului președinte al României Traian Băsescu, o personalitate temperamental-vulcanica, a fost mai transanta, dar pe calibrul diplomatiei lipsite de diplomatie de la Budapesta, acesta catalogandu-l pe ministrul ungar de Externe drept “panarama politica”, cerand totodata expulzarea imediata a ambasadorului ungar la Bucuresti si rechemarea ambasadorului roman de la Budapesta.

Daca Ungaria nu are nimic de sarbatorit cu prilejul zilelor nationale ale tarilor si popoarelor vecine, care si-au castigat libertatea, independenta si suveranitatea dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar, un asemenea gest de aroganta, o ramasita din cea fosta candva imperiala, nu poate duce decat la autoizolare subregionala. O diplomatie de o miopie deloc de invidiat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: