Ungaria se implica scandalos in procesul electoral din Romania: “A astepta pana acum a fost o greseala, as fi dat mai devreme cu pumnul pe masa romanilor” (vicepremierul ungar Semjen Zsolt)

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen

Dupa scandalul presupusei implicari a Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, care a atras proteste vehemente ale Casei Albe, Ungaria se amesteca in mod grosolan in alegerile parlamentare din Romania. Nu este o presupunere, ci o interventie directa a oficialitatilor ungare, in ultima saptamana din campania pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, in cadrul unei conferinte de presa dedicate acestui eveniment.

Nemeth Zsolt, presedintele comisiei de politica externa a parlamentului și Semjen Zsolt, viceprim-ministru al Ungariei, responsabil cu politica nationala au sustinut, luni, 5 decembrie, o conferinta de presa intr-o nota foarte ofensiva, care a adus aminte de timpurile razboinice, potrivit index.hu. Nemeth si Semlyen au aratat ca relatiile diplomatice maghiaro-romane sunt proaste, si au devenit din ce in ce mai proaste dupa 2012.

La intrebarea daca pentru aceasta situatie are vreo responsabilitate si partea maghiara, Semjen a declarat urmatoarele: “Am constiinta curata, trebuie sa spun ca nu.” Dupa care viceprim-ministrul a declarat că in chestiunea romana partea maghiara nu poate fi “deloc„ criticata, maxim poate fi criticata ca nu a dat cu pumnul in masa mai devreme” (mai devreme de alegerile parlamentare, n.m.). Proba este materiala si directa, a se vedea inregistrarea video. Semjen a recunoscut, “sincer”, si imixtiunea in procesul electoral al UDMR. Protestul Romaniei adresat Ungariei va trebui sa fie foarte ferm, prin care sa o faca raspunzatoare pentru calitatea relatiilor bilaterale. Denuntarea va trebui transmisa si Bruxellesului si Washingtonului, pentru informare. Ar fi un bun prilej ca ambasadorul american la Bucuresti sa reafirme public atasamentul SUA fata de respectarea neabatuta a cutumei privind neamestecul niciunei tari  in procesul electoral al altei tari. Solidaritatea partenerial-strategica nu trebuie sa fi numai generala, ci si pe cazuri concrete.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21451924-semjen-zsolt-vicepremierul-ungariei-astepta-pana-acum-fost-greseala-dat-mai-devreme-pumnul-masa-romanilor.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: