Dubla ostilitate a lui Donald Trump fata de China: Viitorul presedinte american trebuie sa fie invatat ca diplomatia si politica bunavointei fac lumea mai sigura

In cazul dronei-spion subacvatice americane, capturate joi de forţele navale chineze, care sub acoperirea de cercetari oceanografice colecta informatii intr-o zona de securitate chineza din Marea Chinei de Sud, Beijingul a decis, intr-un act de bunavointa fata de Washington, sa returneze drona SUA, la cererea Pentagonului.

Acestui act de bunavointa al milenarei intelepciuni chineze, președintele ales al SUA, Donald Trump, i-a raspuns printr-o atitudine de ostilitate, de doua ori gresita. „Ar trebui să-i spunem Chinei că nu vrem înapoi drona pe care ne-au furat-o. S-o păstreze!”, a scris Trump sâmbătă pe Twitter.

Mesajul lui Trump a venit la câteva ore după ce Pentagonul a anunțat că autoritățile chineze au acceptat să returneze drona care “colecta date științifice neclasificate” în Marea Chinei de Sud. Vasele de cercetare oceanografice sunt adeseori urmărite, fiind suspectate de spionaj, in aceasta categorie inscriindu-se si capturarea dronei americane.

Zona Marii Chinei de Sud, bogata in rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale si revendicata aproape in intregime de China, este considerata de autoritatile chineze drept una de securitate nationala. Insasi denumirea geografica exprima, daca nu un drept istoric, controversat, apropierea de netagaduit, naturala, de coastele maritime ale Chinei.

China a construit in Marea Chinei de Sud insule artificiale, pe care si-a instalat numeroase baze militare. In consecinta, fortele navale chineze monitorizeaza cu atentie zona si avertizeaza navele de război americane care patrund “ilegal” în apele din apropierea insulelor. Exista deja un istoric cu incidente chino-americane pe acest subiect.

A spune despre capturarea unei drone culegatoare fara permisiune de informatii dintr-o zona interzisa, de securitate nationala, ca a fost “furata”, este o afirmatie injusta si provocatoare, iar neaprecierea bunavointei returnarii reconfirma ostilitatea, din pacate. Neexperimentatul presedinte ales american trebuie sa fie ajutat sa invete ca diplomatia si politica bunavointei fac lumea mai sigura.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: