Prerogativa de conformitate: Desemnarea premierului

Scandalul pe desemnarea premierului mi-a amintit de un episod, petrecut cu mult timp in urma, de la un seminar de drept constitutional, cand profesorul de atunci, care intre timp avea sa ajunga judecator constitutional, a pus o intrebare. De ce presedintele republicii semneaza legea (sau o contrasemneaza, dar deja acest cuvant da jumatate din raspuns), azi o numim promulgare, inainte de a fi publicata in Monitorul Oficial?

Parea o supervizare care nu-si avea rostul, o contradictie, nicio persoana neavand calitatea sa respinga, sa modifice sau sa aprobe o lege, care era si este rodul vointei reprezentantilor poporului, constituiti in unica putere legiuitoare. Nici chiar asa-zisul drept de veto prezidential nu dispune asupra continutului legii, ci doar asupra retrimiterii, o singura data, a acesteia in Parlament, spre rediscutare a unor prevederi.

Raspunsul pe care l-am dat atunci, singurul de altfel, a fost ca semnatura respectiva confirma, prin puterea autoritatii publice cu care a fost investita, ca textul de lege care urma sa fie publicat in Monitorul Oficial este identic, pana la fiecare punct si fiecare virgula, cu textul care a fost aprobat in Parlament. Altfel spus, era o confirmare de autenticitate, o semnatura de conformitate, asa cum, la o alta scara, o face notarul prin ceea ce numim legalizare, care confirma ca o copie este conforma cu originalul.

Intr-un fel, lucrurile stau relativ similar in disputa privind desemnarea de catre presedinte a premierului. Desemnarea nu este o prerogativa prezidentiala decizionala, presedintele nu decide premierul, nu poate sa decida in materie electorala, sa refuze propunerea care i se prezinta de catre partidul care a castigat alegerile. Presedintele nu este deasupra Constitutiei, dar deasupra Presedintelui este Electoratul. De aceea afirmatii de genul “Eu decid premierul” sunt simple figuri de stil, sunt personalizari care pot sa prinda sau nu la cei ignoranti sau mai slabi de inger.

Acest lucru nu inseamna ca nu recunoastem sau minimalizam prerogativele decizionale ale primei functii in ierarhia statului, ele exista, sunt multe si importante, pe domenii, dar in privinta vointei exprimate de alegatori nu decide nimic, atribuitiile in aceasta materie sunt de confirmare, de conformitate. Aceasta prerogativa de conformitate are si o explicatie practica, premierul nu se poate propune singur Parlamentului, el nu are inca nicio autoritate administrativa, trebuie sa apeleze la cea in exercitiu a presedintelui. La fel la numirea Guvernului sau a ministrilor, dupa obtinerea increderii din partea Parlamentului, este nevoie de un act, de un inscris de autentificare, spre conformitate, potrivit uzantelor.

One Response to Prerogativa de conformitate: Desemnarea premierului

 1. Ghita Bizonu' spune:

  ad solemnitatem

  Semnaturle sunt de 3 feluri :
  ad validitatem
  – ad conformitatem
  – ad soleminatem

  Sper ca la sămânțariu profu ala ti-a explicat diferentele . Asta daca era prof de drept si nu bou promovat politic
  Cele mai mari sanse era sa fie ctgr paricopitata… Chiar asa – care era numele lui?
  Eu am data contitutionalu cu Murariu … un amarat de 5 (cinci) da din „prima” si sa zic asa era primul examen dat dupa intrarea la facultate. Te asiguir ca Murariu era nec plus ultra ,un „obsedat” cu narav helvet (dintai deonintezi, masori, numertoezi, descrii fiecare piesa si apoi recompui) inrautatit de poaste obiceuiri cacadeice germanice (cate un volum de 600 pagini in quarto cu cate 40 de panse ptr fiecare picior al furnicii)

  Cat despre ce si ce ce cum.. sdcuze societatea noastra nu poate iesi din … feudalism. DOMNUL (dominus in nomine deus) decide restu puapa mana, poala, curu – ce apuca (bietu Lica 2 se plangea ca ar fi avut nevoie de 2 hectare de buci ca sa poata pupa toti!)
  SI nniste iombelici , cel mai probil stiinte pulitice au scos o anume teorie ca Presu e cel mai legitim (nu par4e in nici o constituitie cuvantu legitim!) deci ii treve Guvernul Lui. Adunatira de idioti.

  A da.. asa ca ne „cunoastem” .. in cate saptamani creezi ca as putea da toate exagamelele la asa zisa facultate de Stiinte Politice? Favultate la care se pare ca nici profii nu citesc ziare (adica politica)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: