Apropo de stirile false: Cat de admirat poate fi un presedinte al carui regim a cazut in dizgratia alegatorilor? Institutul Gallup anunta ca Obama ramane, in 2016, “cel mai admirat barbat”

Politica si media americane fac mult caz, in ultimul timp, de stirile false. Alegerile prezidentiale, speculeaza ele, escamotand in fapt esentialul, ca au fost alegeri indirecte, nu directe, ar fi fost castigate de unii si pierdute de altii prin stiri false.

 Pe fond, chestiunea stirilor false nu este noua. Doar infatisarea sau denumirea sub care ni se  prezinta este alta. In functie de domeniu, specialistii integreaza stirile false in razboi psihologic, manipulare, diversiune, razboi informational etc.

Pare sa fie o alarma falsa sau o actiune de manipulare. Facebook a anuntat chiar ca lucreaza la un program care sa ajute la identificarea si impiedicarea raspandirii stirilor false.

Opiniile nu sunt insa stiri. Libertatea de exprimare ar putea fi pusa in pericol, iar cunoasterea realitatii, obturata sau obstructionata. Cine va inventa butoanele Adevarat/Fals, va putea manipula lumea la fel de bine ca prin butoanele Like/Unlike.

Dupa doua mandate, prin care lasa in urma o mostenire dezastruoasa, regimul nepopular al  presedintelui SUA Barack Obama a primit din partea electoratului binemeritata lovitura de knockout, la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie 2016.

Dar, stupoare, un sondaj Gallup, publicat miercuri, vrea sa convinga opinia publica americana si internationala ca, in ciuda agoniei de imagine in care se zbate, Barack Obama este, în 2016, cel mai admirat bărbat de către cetățenii americani.

Din poza care insoteste stirea, Barak Obama ne priveste egolatru si mesianic, cu un teatralism care ne arata ca a participat la regia grandilocventei mesajului pe care il transmite prin fotografie.

Este limpede ca fortarea a dat peste cap toate rotitele PR-ului, caruia ii va trebui mult timp sa se reabiliteze. Imbatarea de sine si de putere nu se mai poarta nici macar in porteretele liderului nord-coreean, Kim Jong-un.

Administratia americana de excese cultice pare sa-l supraliciteze pe presedintele filipinez Rodrigo Duterte, care la amenintari ale SUA a reactionat cu afirmatia ca “3 din 5 americani sunt idioti.” Niste erori, fireste, in ambele cazuri. Americanii nu sunt idioti si nu se vor lasa idiotizati. Nici daca idiotizarea vine de la Casa Alba.

 http://www.agerpres.ro/externe/2016/12/29/sua-obama-ramane-in-2016-barbatul-cel-mai-admirat-in-fata-lui-trump-sondaj–04-16-41

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: