Ruperea traditiei bipartizanismului sau confirmarea esecului politicii externe a administratiei Obama? Trump le cere ambasadorilor vechii administratii să plece din posturi până la 20 ianuarie

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiți politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii noului șef al Administrației americane, potrivit mai multor diplomați familiarizați cu planul respectiv, care întrerupe o tradiție de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică “perioadă de grație”, a scris vineri cotidianul New York Times.

http://www.agerpres.ro/externe/2017/01/06/trump-le-cere-ambasadorilor-numiti-politic-de-obama-sa-plece-din-posturi-pana-la-20-ianuarie-presa–10-50-19

Stirea a suscitat interes in mediile internationale de analiza, care incearca sa patrunda intelesul acestei decizii relativ surprinzatoare si sa afle, cu o clipa mai devreme, asa cum sta bine unei analize pertinente si slujitoare a opiniei publice, in ce directie se va indrepta politica externa a SUA, in timpul Adminsitratiei republicane a lui Donald Trump.

O varianta de interpretare ar fi ca viitoarea Administratie republicana ar dori sa rupa indelungata traditie a bipartizanismului american privind politica externa a SUA. Bipartizanismul a functionat de cele mai multe ori cu bune rezultate pentru interesele externe ale SUA. In esenta, bipartizanismul consta in ralierea Congresului, atunci cand este dominat de Opozitie, la actiunile de politica externa ale Casei Albe, unde se afla instalat partidul advers, care detine Puterea executiva. Nu este vorba de bipartizanism atunci cand Legislativul bicameral si Executivul monocefal sunt dominate de unul din cele doua partide americane, democrat si republican.

O limita a bipartizanismului american, despre care s-a crezut mult timp ca este infailibil si constructiv, este vizibila atunci cand politica externa a Casei Albe, sustinute de Congres, se dovedeste gresita, esueaza. In acest caz, esecul surprinde leadershipul politic fara alternativa. Este situatia clasica din sistemele monopartid. Interpretarea ruperii traditiei bipartizanismului este insa mai putin probabila. Mai degraba este vorba de o tactica de conjunctura. Republicanul Trump nu va avea de ce sa fie nici pro, nici contra bipartizansimului, Administratia sa va functiona fara griji, cu maxima stabilitate, avand majoritate republicana in ambele camere ale Congresului.

O alta interpretare mi se pare mult mai probabila, ca prin debarasarea rapida si ultimativa de vechii ambasadori, inainte de a-si lua postul in primire, Trump confirma de fapt esecul politicii externe a Administratiei Obama. Subsecventa ideii de respingere a mostenirii politicii externe a predecesorului sau si de impunere a retragerii vectorilor acesteia din strainatate, ambasadorii, este si ideea ca Trump va urmari o intoarcere cu 180 de grade a politicii externe a SUA, ceea ce nu se va putea face cu aceiasi oameni. Oricum, nu fara riscul decredibilizarii celor aflati acum la posturi, cu vechile roluri. Radicalism? Donald Trump pare sa isi creeze un larg spatiu de manevra, specific marilor turnuri (sau poate turniruri) de politica externa si internationala.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: