Adio-ul lui Obama: Functionarea democratiei si unitatea interna, mesajele centrale ale discursului. Nimic punctat despre lupta antiterorista

Inscriindu-se in traditia presedintilor americani la plecarea de la Casa Alba, presedintele Barack Obama si-a tinut discursul de adio la Chicago, in fata unui public de 18.000 de oameni.

Obama si-a aparat mostenirea pe care o lasa americanilor, prezentand principalele realizari din cele doua mandate ale sale. S-a referit la imbunatatirea climatului economic, la scaderea somajului, dar si la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relatiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizari care, a spus el, nu pareau posibile in 2009, la inceputul mandatului sau.

Nu au lipsit accentele de flatare a publicului si nici cele de dramoleta, cand a vorbit despre sotia sa. Obama s-a referit la functionarea democratiei, cu rol in valorificarea potentialului tarii, la politicile care trebuie sa ii reflecte pe cetatenii americani, la readucerea spiritului scopului comun, la reconcilierea interna.

Detaliind provocarile cu care se confrunta America, Obama s-a referit la diviziunile rasiale, economice si politice, pe care le-a descris drept amenintari la adresa democratiei. „Inimile noastre trebuie sa se schimbe. Nu intelegi cu adevarat o persoana pana nu privesti lucrurile din perspectiva sa, pana nu te pui in pielea sa”, a spus primul presedinte afro-american al SUA, facand trimitere la personajul Atticus Finch din romanul „Sa ucizi o pasare cantatoare”.

Obama a lansat si un avertisment privind polarizarea politica, in contextul in care tot mai multi americani se izoleaza alaturi de cei care le impartasesc opiniile politice si exclud din start orice informatie care nu le confirma parerile deja formate. Diviziunile si polarizarea din societatea americana, pe care a insistat vorbitorul si pe care le-a comparat cu riscurile si provocarile, par sa fie o plaga serioasa, pe care Obama o lasa in urma sa. O nedumerire privind discursul de adio a fost ca Obama nu a punctat nimic despre lupta antiterorista a SUA, din timpul mandatelor sale. Ar fi putut evita ca aceasta evaluare sa ramana pe seama criticilor si a istoriei. O data cu cutuma diplomatica, sa spunem si noi: despre cei care pleaca, numai de bine, despre cei care vin, numai de bine.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21525541-yes-did-barack-obama-rostit-discursul-adio-fata-18-000-oameni-chicago.htm

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: