O tendinta globala: Geopragmatikul va surclasa “geopolitrukul”

Imagini pentru cercurile olimpice simbol

Vorbind despre “propagandistii” pro-rusi, despre care spune ca incearca sa creeze “neincredere in aliatii nostri, precum SUA”, dar ca el continua sa aiba incredere in “America lui Donald Trump”, presedintele PMP, Traian Basescu, inoveaza, intr-un mod acceptabil dupa parerea mea, aducand in vocabularul politic cuvantul de “geopolitruk”.

http://www.news.ro/politic-extern/basescu-limbile-moscovei-fac-propaganda-pentru-a-crea-neincredere-in-aliatii-nostri-dar-eu-am-incredere-in-sua-lui-trump-1922405811142017011016476781

 “Geopolitruk” poate fi insa nu numai un rusofon sau un rusofil, ci si un anglofon sau un anglofil. Nu voi consuma timp si spatiu argumentand si dand exemple. M-as opri insa asupra unui alt cuvant posibil, cel de “geopragmatik”, un descriptor care incepe sa castige teren, incepand cu secolul XXI, surclasandu-l pe cel de “geopolitruk”.

Ce este un “geopragmatik”? As aminti pentru inceput, cu rol ajutator, spusele lordului Palmerston, fost politician si prim-ministru britanic (1855-1858 si 1859-1865), potrivit carora Marea Britanie nu are aliati sau dusmani vesnici, dar are interese vesnice.

Daca am priceput de aici ca, in politica, la fel ca in orice alt domeniu, flexibilitatea este un motor si interesul este o constanta, vom concede ca “geopragmatikul” este cel care nu ramane prizonierul unui cerc geopolitic, ci, fara a se rupe de acesta, se leaga de altele, precum cercurile olimpice.

Geopragmatikul si geopragmatika, stiinta care va studia oportunitatile transgeopolitice, in principal economice, dar nu numai, va detrona geopolitica, dovedita atat de conflictualista, trimitand-o in “paleostiinta”, figurativ vorbind,  pentru a face loc cooperarii pacifice si neingradite.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: