Opozitie sau Obstructie?

ZeV, tendinta de a personaliza este pana la un punct fireasca, naturala, nu cred ca acest omenesc, pe care il acceptam pentru fiecare dintre noi, ar trebui sa  i-l respingem lui Liviu Dragnea. Aceasta personalizare, “Partidul meu”, “Guvernul meu”, pe care mai mult o deducem din frecventa lui “Eu” din discursul politic al lui Liviu Dragnea, pentru ca acesta este suficient de inteligent sa nu si-o asume in mod explicit, devine, intr-adevar, anormala, cum bine ati sesizat, cand se rasfrange in mod negativ, aidoma unui bumerang, asupra PSD si a Guvernului Grindeanu. Acest ultim lucru nu l-am observat, pana acum, la Liviu Dragnea, dar el poate fi prevenit prin consultare si comunicare (modelul Gabrielei Firea este admirabil si in totalitate de subscris). Personalismul energetic, in sensul constructiv-utilitar al lui Constantin Radulescu-Motru, nu-i poate fi refuzat lui Liviu Dragnea, pentru simplul motiv ca poate fi o resursa a politicii si a guvernarii.

Am observat in schimb altceva, ca acesta rupere a lui Dragnea de PSD si de Guvern pare a fi o tactica a Obstructiei (cred ca intelegeti de ce folosesc cuvantul Obstructie in locul celui de Opozitie). De aceea contratactica ar trebui sa actioneze, cred, pe aceste posibile puncte de rupere, la presiunile Obstructiei, sub rezerva sau pana acolo de unde Liviu chiar ar incerca sa se substituie PSD-ului si Guvernului, evident. Nu ne aflam intr-o asemenea etapa, este prea devreme si pentru o astfel de ipoteza, dar trebui sa avem in vedere ca totul evolueaza si ca va fi nevoie de evaluari si reevaluari. PSD si Guvernul trebuie sprijiniti si lasati sa lucreze, sa nu ne consumam in intrigi politice marunte sau sa ne lasam atrasi in aceasta directie energofaga, in detrimentul eficientei. Energia trebuie folosita in abordarea si solutionarea marilor probleme, si ale naturii, dezlantuite in acest moment, si ale politicii revenirii la normalitate. Normalitate pe care trebuie sa o prindem zdravan de picior si sa nu o lasam sa mai plece.

Pe de alta parte, avand in vedere ca adversarii se influenteaza inevitabil, ca arme, tactici si strategii, nu stiu cat de gresit ar fi daca Liviu Dragnea ar raspunde personalizarii pe care o cultiva cu asiduitate presedintele Klaus Iohannis (“Guvernul meu” n-a fost sa fie, dar “DNA-ul meu” si “SRI-ul meu” continua sa fie puternic personalizate de seful statului). Si nici nu imi dau seama, inca, unde va duce acest drum, acest posibil drum, daca cei doi actori, din Kiseleff-Victoria si Cotroceni, se vor bate in personalizari ale institutiilor statului. Ma intreb, privind la razboiul politic dintre palate, daca Guvernul Romaniei este si al Opozitiei/Obstructiei si, de ce nu, dar nu in sens de posesie, ci de autoritate executiva nationala, si al lui Klaus Iohannis?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: