Triumf al inteligentei pragmatice: Cel mai relevant om din SUA a socializat cu cel mai relevant om din Romania

De multe ori laudam excesiv ori exclusivist inteligenta cognitiva si/sau inteligenta emotionala, fara sa bagam de seama ca inteligenta pragmatica se afla de fapt deasupra lor. De ce inteligenta pragmatica si-ar merita intotdeauna un laudatio, fara teama ca am fi excesivi sau exclusivisti? Dintr-un motiv foarte simplu, in opinia mea, pentru ca inteligenta pragmatica genereaza intotdeauna eficienta multipla.

O proba edificatoare am avut-o chiar ieri, cand cel mai relevant om din America, Donald Trump, a socializat cu cel mai relevant om din Romania, Liviu Dragnea, pe care l-a invitat la ceremonia privind investirea sa ca presedinte al SUA. Dreapta liberala de acasa, in opozitie, a incercat sa bage ceva strambe, dar intalnirea, i-as zice de grad zero, dintre stanga social-democrata romaneasca si dreapta republicana americana nu a putut fi oprita.

O caracteristica de leadership a Casei Albe este ca aceasta contacteaza de regula pe cei mai relevanti lideri politici din tarile care sunt obiective ale politicii sale externe. Din acest punct de vedere, ca place sau nu place dreptei noastre politice, acesta este adevarul, si ar trebui sa se obisnuiasca cu el si sa-l ia ca atare: Liviu Dragnea, presedintele PSD, aflat la guvernare, este pentru Guvernul republican al SUA cel mai relevant lider politic din Romania.

Fara indoiala ca aceasta evaluare a republicanilor americani, care au castigat alegerile prezidentiale din noiembrie si domina cele doua camere ale Congresului SUA, se bazeaza pe rezultatul alegerilor parlamentare romanesti din decembrie, in primul rand, cat si pe o atenta analiza a scenei politice din Romania.

Pe republicanii americani nu-i intereseaza ca guvernul Trump este de dreapta, iar guvernul lui Dragnea este de stanga, la fel cum, invers, nu-i intereseaza pe social-democratii romani. Singura lor preocupare, comuna, este de a se relationa activ si profitabil in beneficiul ambelor parti.

Nota comuna de pragmatism a apropiat de multe ori guvernarile republicane din SUA si guvernarile social-democrate din Romania. Nu am o statistica sau un istoric, dar cred ca, gandindu-ma la PfP, NATO, Parteneriatul strategic, UE, cooperarile dintre republicanii americani si social-democratii romani au fost cele mai productive.

Pragmatismul social-democratilor romani vine probabil din lectia dura a predecesorilor lor, din amontele istoriei recente, care s-au fript cu utopia marxista. Asa cum se frig acum democratii americani cu utopia progresista, care, in ceea ce ne priveste, ne-au ideologizat justitia, in ultimii 8 ani, ai mandatelor presedintelui Obama.

Nu sintagma de justitie politica este cea corecta. Fiecare partid, fiecare guvern are o politica penala. Exista o politica a statului in domeniul justitiei. Oricat ne-am dori, nicio justitie din lume nu functioneaza intr-un vid politic. Justitia partinica este altceva, o amenintare la adresa sistemului multipartidist.

Starea de lucruri din justitia capitalista din Romania a ajuns mai rau. Exista o justitie ideologica, folosita ca instrument al dreptei impotriva stangii. Justitia ideologica este slujitoarea castigului de cauza al dreptei. Consolidarea status quo-ului de directie al dreptei este asimilata cu “consolidarea statului de drept”. Indicatiile executive ale ambasadorilor democrati au instituit de facto monopolul dreptei asupra constructiei juridice. Speranta este ca intalnirea Trump-Dragnea va avea consecinte pragmatice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: