De la alegeri la politica externa: Mitologizarea “imixtiunii” si riscurile ei

Pretinsa “prietenie” Trump-Putin si pretinsa “imixtiune” ruseasca in alegerea candidatului republican pentru Casa Alba sunt simple mitologii politice. Daca ar fi fost reale, ridicarea sanctiunilor antirusesti impuse de Obama ar fi fost printre primele lucruri pe care Trump le-ar fi facut. Dar, incepand de vineri, 20 ianuarie, mitologia a inceput sa se destrame, Trump avand alte prioritati, dupa cum bine aflam si vedem.

Mai mult, nici macar o intalnire Trump-Putin nu se intrevede in viitorul apropiat. S-a evocat ceva pe tema, privind un posibil Reykjavik II, dupa modelul Reagan-Gorbaciov, dar probabil ca americanii si-au dat seama de dificultatea repetarii, fiind greu de spus care dintre cele doua roluri, de neoliberal sau reformator, i s-ar potrivi lui Trump cel mai bine.

Nu trebuie sa avem asteptari pripite, schimbarile se vor produce in timp la Casa Alba, mai ales in relatiile externe, motiv pentru care nu cred ca vom gresi prea tare daca vom spune ca pentru o perioada, oricat de minima, America lui Trump va continua sa fie America lui Obama.

Daca facatura imixtiunii electorale, care a atras isteria ultimelor sanctiuni antirusesti impuse de Obama, a fost gandita ca in anecdota evreiasca a bagarii pe rand a animalelor in casa si apoi a scoaterii lor, unul cate unul, care schimba perceptia asupra spatiului, nu realitatea, respectiv ca Obama a introdus sanctiunile ca Trump sa le scoata, pentru a obtine avantaje politice unilaterale din partea rusilor, aceasta ar fi o abordare puerila, necreditabila, care nesocoteste intelighentia.

Lectia care probabil va ramane in urma demitologizarii “imixtiunii” rusesti antiamericane va fi imensul cost de credibilitate al minciunii de stat, cand aceasta este invocata ca “ratiune” de stat, cum faceau comunistii. Cu o minciuna de stat poti castiga alegerile prezidentiale/parlamentare sau poti motiva pierderea lor. Dar a continua sa construiesti pe o afirmatie electorala fortata si fara probe o politica externa presupune din start un risc de credibilitate, pe cat de real pe atat de inutil.

http://www.contributors.ro/editorial/trump-si-spionii/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: