Scandal politic pe bugetul SRI din 2014: Banii pentru care nu sunt acte justificative de cheltuieli ar fi putut sa fi fost folositi pentru sustinerea lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale

Cearta de o magnitudine neobisnuita dintre preşedintele României, Klaus Iohannis, si presedintele PSD, Liviu Dragnea, din cauza bugetului SRI, a atras atentia analistilor politici si jurnalistilor de investigatii (v. blog Sorina Matei), care, luand la cercetat istoricul recent al bugetelor acestui serviciu secret, au dezvaluit ca în contabilitatea acestuia exista nereguli financiare grave.

In Raportul public anual 2014 al Curtii de Conturi, care a cazut in mainile WikiLeaks-ului romanesc, cum mai poate fi numita presa independenta, se arată că această autoritate supremă de audit financiar a refuzat în decembrie 2015 să acorde certificatul de conformitate pe execuţia bugetară de 1,2 miliarde de lei din bani publici a Serviciului Român de Informaţii din anul 2014.

Exista indicii mult mai rezonabile sa se presupuna ca banii care nu se stie pe ce au fost cheltuiti sa fi luat o destinatie mai degraba politica decat una de siguranta nationala. Nu ar fi existat niciun motiv sa se ascunda sumele cheltuite din bugetul SRI pe destinatii legale, nici rezerve din partea comisiilor parlamentare. Lucrurile stau insa total diferit daca banii iau o cale politica.

Daca o asemenea deturnare din bugetul SRI a avut loc, un rol favorizant s-ar putea sa-l fi jucat si vidul de leadership civil de la varful serviciului, dintre plecarea fostului director si numirea celui actual. Insa cel mai puternic indiciu vine dinspre rasturnarea neasteptata, in doua saptamani, dintre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, a scorului electoral in favoarea lui Iohannis.

Klaus Iohannis a fost un candidat destul de sters, creditat fara vreo dificultate sau vreun risc cu sansa a doua pana la turul doi, cand s-a produs o basculare rar intalnita, aproape incredibila. Faptul ca a obtinut o victorie fulger asupra perceptiilor si intentiilor de vot ne indrituiesc sa credem ca in joc au intrat, in extremis, capabilitati deosebite, care au absorbit resurse deosebite.

Cui au apartinut acele capabilitati de informare si mobilizare operative, cu supralicitarea retelelor de comunicare, de socializare si de la ambasade, cu formarea de cozi ce pareau interminabile la sectiile de votare din strainatate, care au bulversat scena alegerilor prezidentiale? Clarificarile din astfel de situatii vin de multe ori din indemnul “Luati urma banilor!”.

Raportul Curtii de Conturi a dat un fir, pe care trebuie mers pana la capat. Cu toata supararea presedintelui Iohannis, trebuie spus ca sumele bugetare nedecontate de obicei se taie din bugetul viitor. Nu este exclus ca scaderea bugetului SRI cu 9,4% sa fie tocmai suma nedecontata de Curtea de Conturi sau undeva pe aproape. Daca o asemenea ipoteza se confirma, n-ar fi de mirare ca bugetul SRI sa fi crescut, catusi de putin. Oricum, nu poate fi vorba de “revansisme politice”, cum acuza presedintele de dreapta, dar ar trebui sa reflectam foarte serios ce a vrut sa spuna cand, referindu-se la Guvernul de stanga, a afirmat ca acesta are doar “impresia” ca ar “conduce” acum lucrurile.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: