Ex profundis: „Tara ni se ia / Cu catusele DNA”

Nu stiu daca pentru PSD si Guvern batalia a inceput prost. In niciun caz planificatorii OUG 13 nu pot fi suspectati de amatorism. Cel mai probabil intentia lor, cu care as fi de acord, a fost sa atraga fortele principale ale opozitiei intr-o batalie secundara, care sa o uzeze inainte de batalia principala, care va fi in Parlament.

Strategii stiu care sunt consecintele unei angajari principale pe o directie secundara. Cunoscatorii pot anticipa cu ochiul liber ca nu pentru Guvern va fi cu ghinion numarul 13. Guvernul trebuie sa guverneze. Daca CCR va decide ca ordonanta este constitutionala? Nu s-ar pierde o batalie castigata?

Pe de alta parte, nu stiu daca termenul de „abrogare”, cum se sugereaza, unii chiar din PSD si Guvern, este cel mai potrivit. Nu am cunostinta daca exista vreun precedent de ordonanta abrogata sub presiunea strazii sau cate astfel de abrogari specioase au fost, daca au fost.

In orice caz, ar fi o lovitura data statului de drept, avand in vedere ca administratia guvernamentala poate recurge la ordonante – asa cum administratia prezidentiala recurge la decrete – si/sau poate initia legi.

Poate ca termenul de „retragere” a ordonantei, in vederea completarii si promovarii ei ca un proiect de lege, ar fi mai adecvat. Nu cred ca CCR se va pronunta pe continutul actului normativ, si-ar aroga un drept de normativizare/legiferare, pe care nu-l are, ci mai degraba pe forma, pe procedura, adoptarea lui prin ordonanta in loc de lege.

PSD, care are cele mai stranse legaturi cu Romania profunda, ar trebui sa mobilizeze majoritatea tacuta, pentru ca si aceasta sa se pronunte. Deja Ralucai Turcan ii este frica de o asemenea perspectiva, care stie care este raportul real de forte si care va fi rezultatul, in cazul in care Romania de stanga va iesi in strada.

Nu va fi vorba neaparat de o contramanifestatie, ci de o modalitate dialoganta si cooperativa, avand mesaje care sa deschida ochii celor care ii au inchisi sau intredeschisi: „Tara ni se ia / Cu catusele DNA”, „Intai Romania / Apoi corporatia”, „Corupatorii striga coruptii”, „Stanga si Dreapta slujesc o Romanie Unica”, „Sa facem din nou Romania Libera” / „Make Romania Free/Great Again”, „Romania First” etc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: