Ignorarea neutralităţii Republicii Moldova? Preşedintele Igor Dodon denunţă ca provocare deschiderea Biroului de legătură NATO la Chişinău şi avertizează că îl va închide

Marturisesc ca imi este destul de dificila alegerea celui mai potrivit cuvant care sa caracterizeze decizia atlantica de deschidere a unui Birou NATO la Chisinau, avand in vedere statutul constitutional de tara neutra al Republicii Moldova.

Caracterizarea devine si mai sensibila in contextul in care in Romania momentului, marcata de criza politica a modificarii legislatiei penale, ideea necesitatii respectarii statului de drept se vehiculeaza foarte intens, folosindu-se rezonatori occidentali.

In locul termenilor de fortare si violare din dreptul international, am ales totusi sa folosesc cuvantul diplomatic, sper, de “ignorare”. Din poza strangerii de maini, vad insa bine ca zambetul secretarului general adjunct al NATO, americanca Rose Gottemoeller, nu este si al presedintelui moldovean Igor Dodon.

http://www.news.ro/externe/igor-dodon-reitereaza-ca-deschiderea-biroului-de-legatura-nato-la-chisinau-ar-fi-o-provocare-si-avertizeaza-ca-il-va-inchide-1922404510002017020716631319

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a reiterat că deschiderea Biroului de legătură NATO la Chişinău ar fi o provocare din partea partenerilor ţării sale şi nu un ajutor în soluţionarea conflictului transnistrean şi a avertizat că îl va închide, potrivit Independent.md.

 “Sugerez tuturor să aştepte. O să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem. După următoarele alegeri parlamentare, dacă o să vă grăbiţi cu deschiderea, o să ajungem la situaţia că vom închide oficiul”, a spus Dodon într-o conferinţă de presă.

Întrebat de ce se împotriveşte deschiderii reprezentanţei NATO, în condiţiile în care asemenea birouri sunt deschise în Rusia şi în alte state CSI, el a răspuns că, spre deosebire de Republica Moldova, acele ţări nu au statut neutru.

„Rusia nu este ţară neutră. Este ţară membră a unui bloc militar, la fel ca şi Kazahstanul, pe când Moldova este ţară neutră. Totodată, aceste ţări, unde este deschis oficiul NATO, nu au probleme nerezolvate, cum avem noi Transnistria. Deschiderea acestui oficiu mai mult seamănă cu o provocare. Partenerii noştri dacă doresc să ne ajute în rezolvarea problemelor, nu trebuie să meargă la aceşti paşi”, a subliniat şeful statului citat de Deschide.md.

Marţi, preşedintele Igor Dodon i-a transmis secretarului general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, că nu este momentul oportun de a deschide acum un birou NATO la Chişinău. El a cerut Alianţei să semneze un acord prin care să-i recunoască Republicii Moldova statutul permanent de neutralitate.

Şeful statului moldovean a declarat că este prea devreme şi că nu exclude faptul că, dacă acest oficiu va fi deschis, atunci el, în calitatea sa de preşedinte, va reveni la acest subiect, lăsând de înţeles că va face tot posibilul ca acest birou să nu fie deschis. În replică, Guvernul moldovean a anunţat că va continua să pună în aplicare planul de a deschide biroul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: