Oamenii lui Obama încă scriu politica externă a Casei Albe: Într-o scrisoare în care laudă Lituania și, paradoxal comparativ cu discursul electoral, devine avocatul NATO, președintele Donald Trump a folosit limbajul politic al predecesorului său

Președintele SUA, Donald Trump, i-a adresat o scrisoare președintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în care, in mod surprinzator, a folosit un limbaj asemănător cu cel al predecesorului său, Barack Obama, in privinta sustinerii Ucrainei, independentei energetice a Lituaniei si rolului NATO.

Scrisoarea a fost postată pe website-ul ambasadei SUA la Vilnius. Ambasadoarea SUA in Lituania, doamna Anne Hall, a fost numita, in septembrie 2016, de administratia presedintelui Barack Obama.

“Sprijinul dumneavoastră pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și eforturile dumneavoastră de a vă diversifica sursele de aprovizionare cu energie merg în direcția obiectivelor noastre comune pentru consolidarea securității europene și regionale”, se arată în scrisoare.

Referirea la diversificarea surselor de energie este aparent o aluzie la scăderea dependenței Lituaniei față de gazele rusești. Un prim pas în acest sens a fost făcut în anul 2014 odată cu inaugurarea în această țară, cu sprijinul SUA, a unui terminal de gaze naturale lichefiate, folosit și de celelalte două state baltice, Estonia și Letonia.

De asemenea, Donald Trump își manifestă în această scrisoare aprecierea față de angajamentul Lituaniei de a-și crește bugetul apărării până la 2 % din PIB, conform recomandării NATO. În declarații anterioare, Trump a insistat ca aliații din NATO să contribuie financiar mai mult la propria lor securitate și chiar a condiționat de această contribuție angajarea SUA în apărarea lor în eventualitatea unei agresiuni.

“Lituania este un aliat valoros al NATO care oferă un exemplu prin angajamentul față de apărarea comună, evidențiat prin creșterea cheltuielilor de apărare pentru a îndeplini criteriile convenite în cadrul NATO”, menționează Donald Trump.

Acest mesaj transmis Lituaniei poate fi considerat încurajator pentru statele din flancul estic al NATO, care se tem de Rusia și de posibilitatea ca Trump să fie mai conciliant cu Moscova, mai ales că luna trecută el a caracterizat NATO drept o organizație “învechită”. Trump inca nu a schimbat cursul politicii SUA privind sanctiunile impotriva Rusiei, dar in repetate randuri a dat de inteles ca are vointa politica sa vindece cicatricile lasate de predecesorul sau asupra relatiilor bilaterale americano-ruse.

http://www.agerpres.ro/externe/2017/02/10/trump-lauda-lituania-pentru-cresterea-bugetului-apararii-si-pentru-efortul-de-a-si-diversifica-aprovizionarea-cu-energie-19-23-55

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: