Arta lobbysmului dupa Klaus Iohannis: Premierul a fost invitat la Cotroceni pentru o discutie despre legea bugetului de stat, transmisa spre promulgare. Pentru cine face lobby si in ultimul ceas presedintele-lobbyst?

Nu stiu cat de procedurala, ca sa nu zic constitutionala, va fi discutia pe care presedintele Iohannis o va avea maine cu premierul Grindeanu, pe care l-a invitat la Cotroceni, pe tema legii bugetului de stat, pe care a primit-o spre promulgare. Este o noutate absoluta, cred, ca si in aceasta faza, cand sunt zero posibilitati ca Guvernul sa intervina pe o lege, cand nu poate muta nici macar o virgula, Iohannis sa faca uz de influenta functiei pentru eventuale modificari a legii bugetului de stat, in cazul in care o va retrimite in Parlament.

Din momentul in care primeste o lege spre promulgare, presedintele nu are decat doua posibilitati, sa o promulge sau sa o retrimita, o singura data, cu observatii, pentru rediscutare in Parlament. Nici pomeneala de o discutie presedinte-premier pe o lege, in aceasta etapa; despre invitatia transmisa de Iohannis lui Grindeanu se poate spune ca in Caragiale, “adrisantul necunoscut”. Dar, foarte probabil, retrimitand-o in Parlament, Iohannis vrea inainte sa se asigure ca aceasta va fi modificata in sensul in care si-l doreste, folosindu-se de influenta premierului, de la care, la fel de probabil, va incerca sa obtina consimtamantul, maine, in discutia de la Cotroceni.

Acest posibil plan al lui Iohannis va avea sanse sa se indeplineasca doar daca premierul Grindeanu este santajabil, intr-un fel sau altul, dar cel mai probabil sub amenintarea DNA, care, nu mai este nicio indoiala, actioneaza ca un partid, pro-prezidential si pro-occidental, “partidul DNA”. Suna ca dracu’, dar asta este, Codruta este “sefa de partid”, d’aia da interviuri in stanga si-n dreapta si se ia de piept cu adversarii politici ai lui Klaus Iohhannis. S-ar parea ca miza este foarte mare, de risca Iohannis sa nu mai salveze nici macar bruma de aparente, asumandu-si aproape pe fata rolul de presedinte-lobbyst. Este adevarat ca are exemplul amabasadorului-lobbyst. Dar va fi totusi interesant de aflat, in favoarea cui tine mortis, pana in ultimul ceas, presedintele Iohannis sa-si foloseasca influenta pentru remodelarea in extremis a legii bugetului? Si despre care lege va fi vorba, despre Legea bugetului de stat pe anul 2017 sau despre Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017? Iohannis si-a consumat prerogativa de avizare a bugetului pe securitate nationala, prin avizul CSAT, deci acesta nu mai poate fi obiect de discutie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: